Kivonultak az önkormányzatok a költségvetési egyeztetésekről

2009.09.04. 11:25 Módosítva: 2009.09.04. 12:50
Az önkormányzati szövetségekkel kezdte meg a kormány az egyeztetést a jövő évi költségvetésről, de a helyhatóságok érdekképviseletei felálltak az asztaltól és beszüntették a megbeszélést.

Kivonult a kormánnyal folytatott költségvetési egyeztetésről az önkormányzati oldal. A pénteki tárgyalásokat a kormány előzetes tájékoztatásnak szánta, bár Szollár Domokos szerint a jövő évi 120 milliárd forintos elvonás az önkormányzatoktól "kőbe van vésve", ahogy a 3,8 százalékos hiánycél is.

Az önkormányzati szövetségek szerint az egyeztetéseken úgy kellett volna konkrét számokról beszélniük, hogy a pontos adatokat még nem is ismerik.

Emlékeztetőül: a kormány e hét keddjén tárgyalta első olvasatban a büdzsé tervezetét, és ezt követően indította ma a társadalmi egyeztetést, az önkormányzati szövetségekkel nyitotta a megbeszélést, és a terve az volt, hogy néhány hetes egyeztetés után kiforrja magát valami megoldás. A kabinet két cölöpöt vert le: a 3,8 százalékos jövő évi deficitcél és az önkormányzati források 120 milliárd forintos csökkentése szent és sérthetetlen, de ezen belül, hogy az így rendelkezésre álló pénzeket miként és mire használják fel a helyhatóságok - miközben nemcsak a forrásaik, hanem feladataik is csökkennek -, abban várta az önkormányzati érdekképviseletek véleményét, elképzeléseit.

Az önkormányzati szövetségek láthatóan előre megfontolt szándékkal szüntették be a mai egyeztetést, és álltak fel az asztaltól - mondta lapunknak Szollár Domokos. A kormányszóvivő cáfolta az önkormányzati szövetségek azon vádját, hogy nekik kell a legnagyobb terhet elszenvedniük a válságkezelésben. Szollár emlékeztetett: két év alatt a gazdaság 7,5 százalékkal esik vissza, az önkormányzati források pedig ezen időszak alatt 4,9 százalékkal csökkennek, sőt, a nyugdíjasokat, családokat ennél nagyobb elvonás sújtja.

Az egyeztetések váratlan vége után Bajnai Gordon arról beszélt, hogy az ország jövőre rendkívüli költségvetési év elé néz, ezért is kezdték ilyen korán az egyeztetéseket. A kormányfő szerint most arra keresik a megoldást, hogy "kevesebb pénzből, kisebb tortából hogyan lehet jóllakni vagy legalábbis túlélni". Az önkormányzatok a tervek szerint a kevesebb forrás mellé több döntési szabadságot, ám kevesebb feladatot kapnak, mondta.