Melegfelvonulás Budapesten

2009.09.05. 15:19
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára mellett a szabaddemokrata Eörsi Mátyás, a volt szabaddemokrata Bauer Tamás és Léderer András, valamint Kende Péter író is megjelent a melegfelvonuláson. (MTI)

    HI  1345
    Fotó: Huszti István
  • Több előállítás is volt már a nap folyamán, de a fokozott ellenőrzés, és nem a melegfelvonulás résztvevőit ért inzultusok miatt, mondta érdeklődésünkre Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Délelőtt közveszélyes eszköz birtoklása miatt állítottak elő egy személyt, egy másikat pedig eltűnés miatt köröztek. Az Anker köznél pedig verekedés tört ki az ellentüntetők között, többeket előállítottak. A menet még messze járt a helyszíntől, így valószínűleg nem a melegfelvonulás miatt robbant ki a verekedés.

    HI  1281
  • A Deák térnél kórusban ÁVH-soznak és sünöznek az ellentüntetők, tudósítónk szerint ez azt jelentheti, hogy némelyiküket már előállították a rendőrök.

  • Megkezdték az ellentüntetők kiszorítását a rendőrök a Deák térnél. Tudósítónk jelentése szerint az Anker köznél összegyűlt nyolcvan-száz ellentüntetőt már elzavarták. Délebbre tolták a kordonokat is, most már a Deák téri evangélikus templom és a Király utca vonalánál tart a lezárás. A melegfelvonulás már az Oktogonnál tart, a tömeggel vonuló tudósítónk szerint a környék kihalt, nincs nyoma semmiféle veszélyforrásnak.

    SZT9094
    Kiemelés, igazoltatás az Erzsébet téren
    Fotó: Szémann Tamás
  • Tudósítónk a Vörösmarty téren hangoskodásra lett figyelmes, ahol legalább száz, nem feltétlenül józan svéd szurkoló hangol az esti válogatott meccsre.

    SZT9068
    A svédek már a Király utcában vannak (fotó: Szémann Tamás)

     

  • Háromnegyed órás késéssel elindult a melegfelvonulás, jelentette kordonon belüli tudósítónk. Jószívű becslése szerint nyolcszázan lehetnek a felvonuláson, de ebben már az újságírók is benne vannak.

    1091951 5780e10ce35ac1c4e1a4735db8db8e43 o
  • Dél felől az Anker köznél, északról a Révay utca és a Bazilika vonalánál zárta le a rendőrség a Bajcsy-Zsilinszky utat, azaz bőven hagytak ütközőzónát a melegfelvonulás végpontja, az Erzsébet tér körül, jelentette kordonon kívüli tudósítónk.

    SZT9062
    Ismeretlen eredetű füst a Liszt Ferenc téren, jóval a menet érkezése előtt
  • Kordonon kívüli tudósítónk jelentése szerint öt busznyi csapaterős - azaz oszlató - rendőr gyülekezik a József nádor téren, ez a rohamrendőrök felvonulási terepe, innen indulhatnak szükség esetén az Erzsébet térre ellentüntetőt oszlatni.

  • Csak a menyasszony és a vőlegény jutott át a Körúton, a Szondi utcánál felállított kordonon, jelentette a harminc-negyven ellentüntető közt várakozó tudósítónk. A rendőrök átengedték még a két tanút is, hogy eljuthassanak a kordon mögötti házasságkötő-teremig, a násznépet azonban kívül tartották.

    A kordon egy másik pontján tartózkodó rendőrök ugyanakkor nem engedtek át néhány olasz turistát, akik kétségbeesetten szerettek volna eljutni a Béke szállóig. Az alkudozásba tolmácsként belekerült tudósítónk szerint az olaszok a bőröndjeiket szerették volna felvenni, hogy elérhessék a repülőjüket. Egyelőre sikertelenül.

    Az ellentüntetők közben hergelik magukat, néhányan az ablakokból kiabálnak homofób jelszavakat.

  • A felvonulók körében elterjedt, hogy azért nem indulnak, mert az Andrássy úton már áll a bál. Tudósítóink azonban nem tapasztaltak semmi ilyesmit.

  • Miután a felvonulók egyszer már véletlenül, negyed órával a tervezett kezdés előtt megindultak, úgy tűnt, hogy fél órás csúszással, fél háromkor tényleg megindul a menet. A rendőrök el is indultak, a felvonulók azonban egyhelyben maradtak és beszédeket kezdtek mondani. A beszédekre az eredeti program szerint egy órával korábban, fél kettőkor kellett volna sort keríteni.

    HI  1134
    Fotó: Huszti István
  • A Deák téren nyolcvan-száz, szemmel láthatóan ellentüntető gyülekezik, jelentette kordonon kívüli tudósítónk a Bajcsy-Zsilinszky út és az Anker köz sarkáról. A rendőrség lezárta az Erzsébet teret, az Anker köznél áll a kordon.

  • Gyurcsány Ferencet és feleségét négy testőr védi, jelentette helyszíni tudósítónk. A volt miniszterelnök azt az egy mondatot ismételgeti az őt faggató újságíróknak, hogy az emberi jogok melletti kiállás valamennyi állampolgár kötelessége.

    IMG 7184
    Fotó: Nagy Attila
  • Miután véletlenül megindult, egy sarok után meg is állt a melegfelvonulás. Tudósítónk értesülései szerint az immár 400-500 fős tömeg bevárja a felvonulás eredetileg tervezett kezdési idejét, délután kettőkor indul majd tovább.

    HI  1084
  • Kordonon kívül tartózkodó tudósítónk jelentése szerint a rendőrség ügyes taktikával nehezíti az ellentüntetők dolgát. Bár hivatalosan nem zárták le az Andrássy úttal párhuzamos utcákat, a Bajza utcánál mégis kordonba ütköznek a járókelők, így ha valaki párhuzamosan akar vonulni a menettel, nagy kerülőkre kényszerül.

    IMG 7219
  • A BKV korábbi információival ellentétben mégsem jár a földalatti. A rendőrség fél kettőkor állította le a forgalmat a vonalon. A villamosok híreink szerint a már ismertetett módon közlekednek, azaz nem járnak a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar közt.

    SZT9047
    Vita az átjárásról az Oktogonnál
  • A rendőrök az imént megkérték a felvonulókat, hogy egy kicsit húzódjanak beljebb, mire azok váratlanul, negyed órával a tervezett időpont előtt megindultak, jelentette a kordonokon belül tartózkodó tudósítónk. Jelentése szerint legfeljebb kétszázan vonulnak, többségükben nők.

    HI  1087
    Fotó: Huszti István
  • Az Andrássy úttal párhuzamos Délibáb utcába se engedik már be a járókelőket, jelentette a kordonon kívüli helyszíni tudósítónk. A rendőrök már a hivatalos beengedőkapu előtt előszűrést tartanak, Kárpátia polóban, szimatszatyorral lehetetlen bejutni. Másik tudósítónk jelentése szerint a rendőrök bizonyos hajhossz alatt mindenkit igazoltatnak a környéken.

  • Gyurcsány Ferenc és neje, Dobrev Klára is megérkezett a melegfelvonulásra, az ellentüntetők nyomdafestéket nem tűrő, síkosító termékek nevét is magukban foglaló szitkokat szortak rájuk. Gyurcsány a beengedőkapu felé tart, valószínűleg a menettel kíván majd felvonulni.

    HI  1021
  • Most nyitották ki a kordont a lezárt Andrássy út elején, a résztvevők ruházatuk és csomagjaik átvizsgálása után mehetnek be a lezárt területre. Egyelőre a szervezők vizsgálják át az érkezőket, de a rendőrség felajánlotta segítségét. Tudósítónk beszámolója szerint mintegy kétszáz felvonuló, többségében nők gyültek össze. Egy felszalagozott kisteherautó is érkezett, de nem ez fogja vezetni a menetet. Azok, akik nem kívánnak bemenni a lezárt területre, az Andrássy úttal párhuzamos utcákon kísérhetik a felvonulókat.

    HI  0980
    Fotó: Huszti István
  • A földalatti a teljes vonalán jár, de nem áll meg a Hősök tere és a Deák tér közt.

    Leállították ugyanakkor a villamosokat a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar között. Két óra és előreláthatóan fél négy közt a Moszkva tér és a Nyugati pályaudvar között pótlóbuszok közlekednek a villamosok helyett. Fél négytől a villamosokat átengedik az Oktogonnál, de azok nem biztos, hogy meg is állnak a megállókban.

    Előfordulhat az is, hogy a rendőrség csak ötkor engedélyezi a villamosforgalmat.

  • Hermetikusan le van zárva a Hősök tere és a Műcsarnok melletti parkoló, ahonnan a beszédek után elindul a menet a belváros felé. Tudósítónk jelentése szerint rengeteg rohamrendőr van, a felvonulás útvonala mellett pedig tíz méterenként kutyás rendőrök állnak. Gyülekeznek a militariruhás, rövidhajú fiatalok is, a Városligeti fasor mellett látta őket tudósítónk. Melegeknek még nincs nyoma a Hősök terén.

  • cikkünk a témában:

    Már állnak a kordonok az Andrássy úton

    Már szombaton kora reggel felállította a rendőrség a fővárosi Andrássy út mindkét oldalán és annak bekötőútjain a fémkordonokat, amellyel biztosítják a délutáni melegfelvonulást. A városban fokozott a rendőri jelenlét. A BRFK felkészült a rendezvény biztosítására.

     

  • cikkünk a témában:

    Erős szelet hozott a hidegfront

    Ötven kilométeres szél és akár ennél is erősebb széllökések kísérik majd szombaton a melegfelvonulást. Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga riasztást adott ki a fővárosra. Magyarország déli részén zivatarok, jégesők is lehetnek.

  • cikkünk a témában:

    Hétvégére lezárják fél Budapestet

    Szombaton a melegfelvonulás biztosítása miatt a teljes Andrássy utat és az Erzsébet teret is lezárják, vasárnap a nemzetközi félmaraton miatt lesznek járhatatlanok a rakpartok.


    Hétvégi lezárások nagyobb térképen való megjelenítése