Ez a poszt a következő Percről percre része:

Melegfelvonulás Budapesten

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombat kora estig 32 embert állítottak elő a rendőrök - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva. A meleg méltóság menete kezdete előtt, a budapesti rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzés nyomán két embert állítottak elő a rendőrök; egyiküknél vadászcsúzlit találtak, a másik személyt eltűnés miatt körözték. A felvonulás előtt az Anker köznél egy húszfős csoport szóváltásba keveredett egy angol állampolgárral, akit meg is ütöttek, a rendőrök megfékezték a verekedést és három embert innen is előállítottak.

    Egy embert azért állítottak elő, mert 8 centiméternél hosszabb pengéjű kést tartott magánál. Egy férfit garázdaság miatt, egyet pedig azért állítottak elő, mert ellenszegült a rendőri intézkedésnek. Két további férfit igazoltatás végett állítottak elő a rendőrök. Egy embert azért fogtak, mert bejelentést tett a BRFK központi ügyletére, hogy bombát helyezett el a Hősök tere - Andrássy út vonalán. Őt a kerületi járőrök a telefonfülkénél fogták el. A Városháza parkban a tömeg ellenséges fellépése kapcsán több embert is előállítottak. A rendbontók kövekkel dobáltak meg egy parkoló rendőrautót a Rákóczi úton, a rendőrség üldözőbe vette az elkövetőket és 11 embert előállított. (MTI)

  • Tudósítónk jelentése szerint most már semmi különös nem történik a Blaha Lujza téren. A rendőrök befejezték az igazoltatást, és az ellentüntetők sem csinálnak semmit. A Corvin áruház tetején lévő szórakozóhely előtt valószínűleg végig ott maradnak a rendőrök, hogy biztosítsák a melegfelvonulás után ott zajló partit.

  • Bár a Blaha Lujza téren az ellentüntetők is gyülekeznek és a rendőrök igazoltatnak, a hangulat békés. Többen a melegfelvonulást követő partira jönnek a Corvin tetőre. Az előbb két lány érkezett kézenfogva, akiket a szórakozóhely bejárata előtt a biztonsági emberek röviden átvizsgáltak, belenéztek a táskájukba, majd beengedték őket.

  • A rendőrök a Blaha Lujza téren bilincsben vittek el egy embert, akinek a pólóján horogkereszt volt, jelentette tudósítónk.

     

     

  • Kővel dobáltak meg egy rendőrautót a Rákóczi út és a Kazinczy utca sarkán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az esetről kiadott közleményében azt írta, a rendőrautó a Rákóczi úton parkolt, amikor az Astoria felől érkező csoport tagjai megrongáltak, ablakát betörték. A rendőrök üldözőbe vették az elkövetőket, és az akció osztály munkatársai segítségével összesesen 11 embert fogtak el és állítottak elő. A rendbontók az MTI információi szerint ugyancsak megrongáltak egy civil autót a Gyulai Pál utcában. (MTI)

  • Megvertek egy fiatal nőt szombaton késő délután az Astoria téren lévő villamosmegállóban. Az áldozat a melegfelvonulás pólóját viselte. A támadók - két-három férfi - a Kossuth Lajos utcai árkádok alól bukkant elő, átrohant a villamosmegállóban álló nőhöz, és szó nélkül ütlegelni kezdték. Az ütésektől a szemüveges nő a földre esett, bántalmazói ekkor bele is rúgtak. A megtámadott nő a fején és karján sérült meg. (MTI)

  • A rendőrök elkezdték igazoltatni a téren álló embereket.

  • Hat furgonnyi rendőr érkezett a Blaha Lujza térre, a helyzet fokozódik, jelentette tudósítónk.

  • A rendőrök két embert állítottak elő és bilincseltek meg a Blaha Lujza téren. Egyiküket a földre fektették, jelentette tudósítónk. A téren körülbelül száz tüntető lehet, és legalább ennyi rendőr. A rendörök pajzsukat maguk elé tartva sorfalat alkotnak a Corvin áruház előtt.

     

  • A Blaha Lujza téren egyelőre egy 20-30 fős csoport gyülekezik és éppen azt skandálja, hogy "mocskos buzik". A felvonulás után a Corvin tetőn akarnak partit tartani a melegek, a csoport ezért az áruház teteje felé kiabál. A környező utcákban, a Corvin áruház körül nagyobb rendőri erőket vontak össze.

  • A rendőrség elbontotta a kordont a Deák tér és a Károly körút találkozásánál, megindulhat a forgalom. A rendőrség is levonul a Deák térről, a rendőrök buszra szállnak és elhagyják a helyszínt, mindössze tucatnyi rohamrendőr maradt a Városháza park és a Deák tér környékén. A Deák téri metróállomást is megnyitották. (MTI)

  • Tudósítónk jelentése szerint a rendőrök nagy része az Astoriától is elvonult. Már csak néhány tüntető maradt ott.

  • Az Astoriánál egy civil ruhás embert menekítettek ki a rendőrök az őt körülvevő emberek gyűrűjéből. A tüntetők provokátornak nevezték őt, és szidalmazták, tudósítónk szerint valószínűleg ő volt a rendőrség beépített embere a tüntetők között. A rendőrök kivezették a csoportból, fejét pulóverrel takarták el és beültették egy autóba.

  • Egy embert a földre fektettek a rendőrök az Astoria közelében és kezét hátrabilincselték. A metrómegálló közelében harminc rohamrendőr és körülbelül ennyi ellentüntető van, akiket felszólítottak, hogy hagyják el a helyszínt.

     

     

  • A Károly körút és a Gerlóczy utca sarkán lassan véget ér a rendőrség és az ellentüntetők csiki-csukija. Tudósítónk jelentkezése szerint több rendőrségi autó távozott a helyszínről, mivel összecsapások már nincsenek.

    tojas
  • A melegfelvonulás résztvevői metróval hagyhatták el a Deák teret, jelentette tudósítónk. A tér még le volt zárva, és hosszabb ideig a metró sem állt meg itt, de a felvonulóknak ez volt az egyetlen menekülési útvonala.

  • A melegfelvonulás résztvevői rendőrsorfalak közt távoznak az Erzsébet térről. A téren nyugalom van.

    IMG 7413
  • A Városháza parkba próbálják felterelni az ellentüntetőket a rendőrök, jelentette helyszíni tudósítónk. Három hőzöngőt elvezettek, ezután palackok sokasága repült feléjük. A rendőrkordonba három civil személyautó szorult, azoknak próbálnak utat nyitni a Károly körúton.

  • Pár száz tüntető néz szembe a rendőrökkel a Madách térnél, a Károly körúton. A tudósítónk szerint a hőbörgők visszafogottak, nincs kilátásban nagyobb összecsapás. A rendőrök az Astoria felé terelik a tömeget.

    IMG 7317
    Fotó: Nagy Attila
  • Mentő érkezett egy ellentüntetőhöz, aki az iménti kergetőzés során még a Király utcánál elesett. A hatvan év körüli férfit hordágyra rakták és kórházba szállították. Tudósítónk jelentése szerint a mentősök az előzetes tájékoztatásnak megfelelően valóban golyóálló mellényben és védőfelszerelésben dolgoznak.

    IMG 7404
  • Tudósítónk jelentése szerint egészen a Wesselényi utca vonaláig szorították vissza az ellentüntetőket, akik a Dohány utca és a Múzeum körút irányába menekülve kettéváltak. A rendőrök, miután megfuttatták az ellentüntetőket, visszaindultak a Deák térre. Tudósítónk jelentése szerint az ellentüntetők folyamatosan üvegekkel dobálóztak, egy rendőrautót is megtámadtak.

  • Az ellentüntetők oldalán tartozkodó tudósítónk jelentése szerint az ellentüntetők petárdákkal és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, akik erre válaszul lerohanták őket és a Madách térig vetették vissza a tömeget.

    SZT9124
  • Az Erzsébet téren, a felvonuló melegek között tartózkodó tudósítónk jelentése szerint oszlatás kezdődött a Király utcai rendőrkordonnál. A rendőrök könnygázt is bevetettek, nagy az ordibálás. Az Erzsébet térről úgy tűnt, hogy egy hat-nyolc fős ellentüntető csoport rátámadt a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

    SZT9169
    Fotó: Szémann Tamás
  • Egy angol állampolgár keveredett szóváltásba egy húszfős csoporttal az Anker köznél, jelentette az MTI rendőrségi forrásokra hivatkozva. A férfit a csoport egyik tagja megütötte. A rendőrök megfékezték a verekedést és mentőt hívtak a sértetthez. Egyéb intézkedésre nem került sor, mert a sértett nem tudta azonosítani támadóit. Tudósítónk jelentése szerint az Anker köznél az incidens idején ellentüntetők gyülekeztek, akiket nem sokkal később az Astoria irányába, a Király utcáig szorítottak vissza a rendőrök.

  • Az MTI jelentése szerint az Aradi utcánál 2-300 ellentüntető ledöntötte a melegfelvonulás útvonalát biztosító kordont, de a rendőrök gyorsan útjukat állták és újra felállították a kerítést. A menettel vonuló tudósítónk már nem is látta nyomát a rendzavarásnak.

  • Békében haladtak végig a kihalt Andrássy úton a melegfelvonulás résztvevői, és megérkeztek a teljesen kihalt Erzsébet térre. Tudósítónk jelentése szerint a messzi távolból, a Bazilika mellől odahallatszik néhány ellentütető skandálása. Azt kiabálják, hogy "meneküljetek", ami tudósítónk szerint inkább vicces, mint félelmetes.

    IMG 7236
    A Bazilikánál
  • IMG 7269
    Ellentüntetők a Deák téren

     

     

    Mégsem állítottak elő senkit az Anker köznél verekedők közül a rendőrök, mert a verekedés sértettje nem ismerte fel az öt gyanús fiatalemberben a támadóit, pontosította korábbi közlését a BRFK.


  • Tudósítónk artikulátlanul ordító ellentüntetők közül jelentkezett. A 100-150 ember a menettől legalább 200 méterre felállított kordonok mögé szorulva igyekezett eljuttatni véleményét a felvonulókhoz. A távolság miatt dobálással senki nem kísérletezett.

    SZT9074
    Kiemelés, igazoltatás az Erzsébet téren (fotó: Szémann Tamás)

    Az ordibálók arra készülnek, hogy a menet elvonulása után átmennek a Deák térre.

  • Az ellentüntetők felbukkanása után egy munkatársunk jelentése szerint Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és négy testőrük az Oktogonnál levonult a kisföldalatti amúgy lezárt megállójába, majd feltehetően elhagyta a demonstrációt.

  • Az Oktogonnál megtorpant a melegfelvonulás, felvonuló tudósítónk jelentése szerint a körúton az Aradi utcánál száz-százötven ellentüntető gyűlt össze. A tömegben Kerényi György és egyéb Kossuth téri figurák is feltüntek. Az ellentüntetők előtt és mögött is kordon van, rengeteg rendőr biztosítja a környéket.