Új influenza gyanús esetek az ELTE gólyatáborában

2009.09.06. 19:13 Módosítva: 2009.09.07. 12:52
Új influenza gyanús eseteket észleltek az ELTE jogi karának gólyatáborában is, de erről csak hétfőn értesítik az ÁNTSZ-t, így csak később derülhet ki, hogy tényleg H1N1-fertőzésről van-e szó.

Az ELTE jogi karán hétfőn lesz a beiratkozás, jó néhány elsős hallgató viszont biztosan nem tud majd elmenni. Ők a tatai gólyatáborban betegedtek meg, influenzaszerű tüneteik vannak. Az egyik szervező, Szegedi Máté elmondta, csütörtökön jelentkezett először 5-6 diák, hogy lázasak és fáj mindenük, aztán hétvégére már 15-20-an jelezték, hogy ők is betegek.

A tábor szervezői jelentették a megbetegedéseket az ÁNTSZ-nek. Az, hogy H1N1-el fertőződtek-e meg, csak később derül ki. Az esély nagy, mivel ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb beteg. Az epidemiológiai központ az eddigi magyarországi megbetegedéseket vizsgálva arra jutott, a betegek 70 százaléka, három betegből kettő 20 és 29 év közötti volt. Az elemzés szerint 100 fertőzöttből négynél találtak szövődményt. A legveszélyesebb a tüdőgyulladás.

Azt, hogy valaki már átesett a fertőzésen egy teszttel ki lehet mutatni, de ez elég drága, körülbelül négyezer forint. Falus Ferenc tisztifőorvos ezért azt ajánlja, mindenki oltassa be magát. A vakcina ugyanis olcsóbb és nem veszélyes akkor sem, ha valaki már korábban megfertőződött az új vírussal. Az ingyenes oltást októbertől lehet igényelni, a patikákban pedig néhány héttel később lehet majd megvásárolni a vakcinát.

Berkes Ákos, az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatának elnöke azt írta, a tábor utolsó napján, pénteken reggel mindenki hazament. A közösségi oldalakon olvasható üzenetekből és a levélváltásokból az derült ki, hogy a diákok többsége lebetegedett, de vasárnapra mindenki kipihente magát, jobban lett.

Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője hétfőn délelőtt kérdésünkre elmondta, nem kaptak mintákat, ezért nem tud arról nyilatkozni, valóban a H1N1 vírus okozta-e a megbetegedéseket. Balatoni Mihály, a Közép-Dunántúli Régió helyettes tisztifőorvosa szerint sem valószínű, hogy az új influenza fertőzött volna a tatai táborban.