Molnár: Nyugtatóval bolondították a roma gyerekeket

2009.09.07. 14:31 Módosítva: 2009.09.07. 14:37
Hivatala előtt tüntettek hétfőn Molnár Oszkár fideszes edelényi polgármester ellen, aki az önkormányzat ülésén azt közölte, hogy több faluban roma anyák gyógyszerekkel károsították születendő gyerekeik egészségét, hogy több segélyhez jussanak. Molnár szerint a tüntetők csak badarságokat hordtak össze, a gyógyszerezésről biztos információi vannak.

Egy roma szervezet azonnal lemondásra szólította fel, amikor nagy nyilvánosság előtt lejátszották az önkormányzati ülésen tett kijelentését, amely szerint roma asszonyok „a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerekük szülessen”. Gondolom, nem lepte meg, hogy hétfőn tiltakozó demonstrációt (a tudósítást lásd az interjú után) tartottak a hivatala előtt?

Az lepett meg, hogy milyen kevesen tüntettek. Alig 150-en voltak (az MTI 4-500 tüntetőről írt), többségükben úgynevezett roma érdekvédők, akik jól megélnek a cigányság nyomorából. Jó nagy badarságokat összehordtak, de igazából nem akarják megérteni, hogy én, és több polgármester társam, tényleg tenni akarunk a helyezet javulásáért.

Biztos információi vannak ezekről az esetről, amikor várandós anyák ártani akartak a magzatuknak? Tudja például, hogy milyen gyógyszert használtak?

Tudok konkrét esetekről, de a gyógyszerek nevét nem jegyeztem meg. Nem vagyok szakember.

Akkor milyen fajta alkalmas erre a célra?

molnar oszkár

Valamelyik nyugtató. De nem szemenként, hanem nagyobb adagokban. Valószínűleg elterjedt a mellékhatásáról az az információ, hogy a magzat maradandó károsodást szenvedhet tőle. Miután kipattant az ügy, egy szakorvos is azt állította, hogy beszélgetésekből ők is tudomást szereztek már hasonló esetekről. Hétfőn az önkormányzatban keresett telefonon egy cigányember, és ő is megerősítette, saját szemével látott ilyen felelőtlenséget.

A szintén magzatot károsító gumikalapácsolásra is jelentkeztek tanúk?

Arról én is csak hallomásból értesültem, a fő állításom az ártalmas gyógyszerek használatára vonatkozott.

Mi volt a célja azzal, hogy ezt az ügyet felvetette?

Nem a cigányságról általában beszéltem. A gyógyszerezés csak kis részt érint, de azt tényleg érinti. A baj az elmúlt évek szociálpolitikájában gyökerezik, amely egyre erősebb szembenállást szült a romák és a többségi társadalom között. Nem a pótlékok megvonását szeretném, hanem a rendszer átalakítását úgy, hogy a segélyeket tényleg arra a célra használják fel, amikre az állam szánta. Ezt sok roma most is így használja, de azok is sokan vannak, akik már a harmadik napra elkocsmázzák.

A Fidesz-központ helyi ügynek minősítette az állításait. Azóta kapott jelzést arra vonatkozólag, hogy a kijelentései mennyire vágnak össze a párt szociálpolitikájával?

Nem beszéltem a pártvezetőkkel és Farkas Flóriánnal sem, aki az említett megjegyzést tette, de a helyi ügy nekem azt jelenti, hogy a Fidesz nem áll teljesen háttal nekem.

Mondjon le!

Edelény polgármesterének távozását követelte a közéletből és a politikából mintegy 400-500 roma hétfőn délelőtt az edelényi városháza előtt. Molnár Oszkár, aki egyúttal a Fidesz országgyűlési képviselője, a demonstrálók szerint a legutóbb nyilvánosságra került nyilatkozatával bebizonyította: nem méltó a képviselőségre, szélsőséges, rasszista kijelentéseket tett, megrágalmazta a cigány asszonyokat.

Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese a polgármesteri hivatal ablakaira mutatva azt mondta: "Edelény neve manapság mocskos szájú, gyalázkodó polgármesteréről híres".

Romák tüntettek az edelényi polgármester ellen
Romák tüntettek az edelényi polgármester ellen

Káló Károly, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak (Magyarok, Romák) Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális és Oktatási Egyesület (Bhim Rao) elnöke beszédében úgy fogalmazott: ma Magyarországon cigányembereket ölnek, és megalázzák a cigányságot.

A demonstrálók - akik közül többen transzparenst tartottak fel "Nincs gyógyszerünk, sem kalapácsunk!" Méltóságot mindenkinek!", "Az anyaság szent!" feliratokkal - a szónokok minden megnyilvánulását hosszas tapssal, bekiabálással köszöntötték, és hangosan, folyamatosan skandálták: "mondjon le, mondjon le, nem tűrjük, nem tűrjük"!

Nem értik

Nem érti Molnár Oszkár kijelentését a közeli Lak és Szendlőrád polgármestere sem. Nyilatkozatában Berzeviczi Zsolt és Joó Istvánné is azt hangsúlyozza, sosem hallottak arról, hogy a környéken az anyák tudatosan okoznának kárt magzatuknak, pedig mindketten évtizedek óta a környéken élnek, és az ilyen eseteket az orvosoknak és védőnők is jelentenék. A szendlőrólándi polgármester szerint ha Molnár Oszkár értesülései mégis igaznak bizonyulnának, "nemcsak a cigányság, nemcsak Magyarország polgárai, hanem az egész emberiség sérülne".

(MTI)