Több polgárőrt és kamerát ígér Bajnai

2009.09.07. 12:02 Módosítva: 2009.09.07. 14:56
Létrejön a településőrség, segítik a roma fiatalok rendőrré válását, a Nemzeti Nyomozó Iroda plusz 600 millió forintot kap. A jövőben sokkal szigorúbban büntetik a visszaeső tolvajokat, tartalmazza a Bajnai Gordon által bejelentett tízpontos közbiztonsági csomag. A Fidesz szerint a kormány több rendőr helyett "üres dumával" szeretné az embereket megnyugtatni.

Rend és biztonság néven tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot jelentett be Bajnai Gordon a Rendőrtiszti Főiskola tanévnyitóján.

III. kerületi polgárőrök
III. kerületi polgárőrök

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a program az alábbi elemekből áll:

1. Szerződéses rendőrök szolgálatba állítása
Lehetővé válik, hogy korábban (legalább 2 éve) a testületet elhagyott rendőrök nyugdíjuk megtartása mellett a minimálbér összegének megfelelő díjazásért visszajöjjenek a rendőrséghez és – elsősorban helyben, a kisebb településeken, falvakban – szolgáljanak tovább.

2. 50 százalékkal több rendészeti középiskolás
A rendészeti képzés átalakításával a tanulók több időt töltenek majd közterületen, októbertől 3 hónapot, jövőre pedig összesen 6 hónapot lesznek utcán, és ezzel összesen ezer rendőrrel több lesz az utcákon. Idén kétszázzal, a jövő év elején, keresztféléves képzéssel pedig újabb kétszáz fővel emelik meg a szakközépiskolában tanulók számát.

3. Létrejön a településőrség
A jövőben több szerep juthat az önkormányzatok rendészeti tevékenységének. Lehetővé válik, hogy állami eszközökkel, központi forrásból támogatva az önkormányzatok saját településrendészetet hozzanak létre. A településőrök munkájuk során szorosan együttműködnek a rendőrséggel, tevékenységüket az önkormányzatok irányítják. Segíthetik a közterület-felügyelők munkáját, ezzel 2010 végéig megháromszorozzák a közterület-felügyeletben részt vevők számát.

4. Be lehet jelenteni a kis értékű lopásokat
A jövőben a kis értékű lopások, szabálysértések ügyében a rendőrségnél is lehet bejelentést tenni, de az eljárást továbbra is a jegyző folytatja le. A hatékonyabb felderítés érdekében a jegyzőnek több embere lesz, a településőrrel megerősítve képessé válik arra, hogy a szabálysértésekben eljárjon. A településőrt, illetve a faluőrt kvázi közreműködőként venné igénybe, akik az egyszerűbb eljárási cselekményeket elvégeznék. Bevezetik a szabálysértési nyilvántartást. A visszaeső, sorozat-tolvajok esetében a jelenleginél sokkal szigorúbb büntetés jár.

5. Háromszor annyi támogatást kapnak a polgárőrök
2010-ben háromszorosára növelik a 80 ezer polgárőr támogatását. Jövőre további jelentős központi támogatást kap a Polgárőrség. Egyúttal megváltozik a támogatás formája is: a központi támogatás mellett ősztől megállapodás alapján azoknak a polgárőr szervezeteknek juttat a kormány közvetlen támogatást, melyek a helyi rendőrséggel közösen kialakított és előre meghatározott közterületi járőrözéseket hajtanak végre.

6. Megduplázzák a térfigyelő-kamerát számát
Az ehhez szükséges, mintegy másfél milliárd forintnyi uniós forrás már a nyáron, illetve ősszel az önkormányzatok rendelkezésére áll.
A rendőrség által leginkább indokoltnak tartott területeken a rendőrség több száz kamerát maga szerel fel és helyez üzembe legkésőbb 2010 tavaszáig. Több száz már felszerelt térfigyelő kamera képét a rendőrségi rendszerekhez csatolják még az idén.

7. Plusz 600 milliót kap a Nemzeti Nyomozó Iroda
Idén több mint 200, jövőre több mint 410 millió forinttal megerősíti a kormány a Nemzeti Nyomozó Iroda személyi és technikai kapacitását.

8. Segítik a romák rendőrré válását
Ötszörösére emelkedik a roma rendőr-ösztöndíjasok száma. A középiskolás roma fiatalok rendőrré válásának elősegítése érdekében 1996 óta működő pályázati rendszer bővítésével a mai 60 ösztöndíjas hely száma ötszörösére 300 főre nő.

9. Konfliktus-megelőző képzések a rendőrségen
Új képzési programok indulnak a tiszthelyettesi állomány mediatív, konfliktust megelőző és kezelő szerepének tanítására.

10. Új rendőri szolgáltatás: közbiztonsági tanácsadás

Külön kezdeményezés indul azzal a céllal, hogy a rendőrök közbiztonsági tanácsot is adjanak a hozzájuk fordulóknak, nemcsak és kizárólag vagyonvédelmi kérdésekben, hanem más egyéb gondok megoldásában; például gyermekelhelyezés, családon belüli erőszak, iskolai problémák, kábítószer-problémák.

Fidesz: Több rendőr helyett üres duma

A Fidesz szerint a kormány több rendőr helyett "üres dumával" szeretné az embereket megnyugtatni - reagált a kormányfő szavaira a Fidesz a helyettes szóvivője. Bajnai Gordon rendőrtiszti főiskolán elmondott beszéde erőtlen, gyenge és semmitmondó volt - tette hozzá Cser-Palkovics András.

Kijelentette, hogy a kormányfő kijelentései nem alkalmasak az emberek biztonságának garantálására, de a rendőri állomány egzisztenciális problémáinak megoldására sem. A miniszterelnök által bejelentett csomagról azt mondta, hogy pár százmillió forinttal csak eltakarni lehet a bajt, de a valódi problémákat nem lehet megoldani.