Vége a puszilkodásnak

2009.09.08. 16:14
Kerülje a puszit és a kézfogást, tartson mindenkitől egyméteres távolságot, tüsszentsen zsebkendőbe vagy a könyökhajlatába, a használt papírzsebkendőket dobja a szemétbe vagy zárható tasakba - javasolja az ÁNTSZ tájékoztatója az új influenza elkerülésére. Megpróbáltuk elképzelni, hogyan is működik ez a gyakorlatban.

Kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat, a kézfogást és a puszit.

Próbálkozhat a lábak összeérintésével, a római köszöntéssel, vagy újra be lehet vezetni a biztonságos távolságból leadott karlendítést, esetleg azt is csak gumikesztyűben.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Kerülje a zsúfolt, zárt helyeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson minimum 1 méter távolságot más személyektől.

01

Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé. Ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön, tüsszentsen.

És mi van, ha nincs kéznél a könyökhajlatunk? Beletüsszenthetünk máséba?

06

Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy az eldobásig lehetőség szerint tartsa egy zárható tasakban.

Ez biztonsági tasakként is szolgálhat, átmenetileg a telefújt zsepis zacsiban tudhatja biztonságban pénzét, szendvicsét, cigijét, pizzáját. A használt zsebkendőket semmiképpen ne dobja a kukába, hanem szállítsa el a legközelebbi hőrerőműbe vagy atomtemetőbe.

08

Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a piszkos kezével.

Ha kéznél van egy steril nyelű partvis, inkább azzal piszkálgassa az orrát és a szemét.

05

Rendszeresen tisztítsa meg a másokkal közösen használt tárgyakat, a kilincseket, asztalokat, kapcsolókat, billentyűzetet, telefont, tollakat.

De ne felejtse el aztán megtisztítani a másokkal közösen használt tisztítószereket sem!.

02