Az eredeti hülyeséget másolták Fico kitiltásával

2009.09.09. 15:15 Módosítva: 2009.09.09. 20:19
Nem lesz útblokád, ha akar, konvojával átautózhat a szlovák miniszterelnök Balassagyarmaton. A városvezetés szerint a gesztus szempontjából fontos, hogy a településen nem kívánatos személlyé nyilvánították Robert Ficót. Csach Gábor fideszes alpolgármester szerint a döntés megfogalmazásába és indoklásába igyekeztek belesűríteni mindent azokból az abszurditásokból, amelyek Sólyom László révkomáromi kitiltásában megjelentek.

Mi legfeljebb egy tovahúzó szirénából értesülnénk arról, hogy a városon átment a szlovák miniszterelnök, ha akar menjen, ezt megakadályozni nem tudjuk, és nem is akarjuk – mondta az Indexnek Csach Gábor.

Balassagyarmat fideszes alpolgármestere szerint Robert Fico nem kívánatos személlyé nyilvánításának semmilyen jogi vagy diplomáciai következménye nincs, de jelzés, „hogy nehogy már annyira jól érezze magát”.

Az alpolgármester szerint a kitiltásról szóló levél szövegébe igyekeztek belecsempészni a szlovák állami vezetők Sólyom László augusztus 20-i kitiltásában használt "frazeológiáját, sajátos érvrendszert, és mindazokat a hülyeségeket", amelyekkel akkor indokolták a magyar államfő látogatásának megtorpedózását. Csach Gábor szerint ez a direkt átfordítás ironikussá teszi a levelet, amelyet elküldtek a szlovák nagykövetségnek.

Útzár, blokád vagy ellenőrzés nem lesz, a levél csak egy gesztus, amelyben érzékeltetni akarták, hogy Ficót politikája, stílusa miatt nem szeretik Magyarországon, és személyével kapcsolatban a határ menti településeken még fokozottabban érzékenyek az emberek, akik közül sokakat rokoni szálak is kapcsolnak a határ túloldalán élőkhöz.

Az alpolgármester elmondta, amellett, hogy az abszurd viszonyt kavaró abszurd politikussal egyértelműen érzetetik a róla alkotott negatív véleményüket, a levélben igyekeztek tisztelettudóan fogalmazni. Magánemberként, tehát nem politikusként, bármikor szívesen látják, hiszen a városban vannak például jó fagyizók, ahol kellemesen lehet időt tölteni.

A fideszes városvezetők a Ficónak címzett levélről nem egyeztetettek a párt felső vezetésével. Az alpolgármester szerint a kitiltásról ők is tudják, hogy semmilyen hatása sem lesz a szlovák vezető hivatalos látogatására, „Ugocsa non coronat” – mondta Csach, ezért úgy vélték fölösleges a pártközponttal tárgyalni róla.

A balassagyarmati városvezető szerint viszont a példa ragadós lehet: már több környékbeli településről jelezték, elképzelhető, hogy csatlakoznak Fico jelképes kitiltásához.