Balassagyarmaton nemkívánatos személy Fico

2009.09.09. 12:18 Módosítva: 2009.09.09. 15:19
Balassagyarmat vezetői arra kérik Robert Fico szlovák miniszterelnököt, hogy más határátkelőhelyet válasszon, és kerülje el Balassagyarmatot, amikor csütörtökön a közeli Szécsénybe utazik Bajnai Gordon magyar kormányfővel való találkozójára.

Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester - a szlovák nagykövetnek is eljuttatott levelében - több okot is felsorol, miért tartja nemkívánatos személynek a szlovák kormányfőt. Hivatkoznak a magyar államfő Révkomáromból való kitiltására, a nyelvtörvényre, valamint Balassagyarmat 1919-es, a csehszlovák katonaság által végrehajtott megszállására.

Medvácz Lajos
Medvácz Lajos

Balassagyarmat vezetői úgy fogalmaznak: "Ön, mint a Szlovák Köztársaság jelenlegi miniszterelnöke, a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László 2009. augusztus 21-i Révkomáromból való kitiltásával és az úgynevezett szlovák nyelvtörvény legutóbbi módosításával durván megsértette Magyarországot, a szlovákiai magyar kisebbséget, a magyar-szlovák egyezményeket, és az Európai Unió rendelkezéseit. Éppen ezért Ön, miniszterelnök úr - hasonlóan az 1919-es törvénytelen megszállást elrendelő csehszlovák felelős vezetőkhöz - nemkívánatos személy Balassagyarmaton." Hozzáteszik: Balassagyarmat önkormányzata durva provokációnak és a Civitas Fortissima iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni, ha Robert Fico mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne Szécsénybe, vagy távozna onnan.

Bajnai Gordon és Robert Fico csütörtökön találkozik a - Balassagyarmattól 20 kilométerre lévő - Nógrád megyei Szécsényben. A megbeszélést a magyar kormányfő kezdeményezte a két ország közti feszültség csökkentése érdekében. Ha Robert Fico figyelembe kívánná venni Balassagyarmat vezetőinek kérését, akkor az ipolytarnóci határátkelőhelyet kellene választania.


Fico szécsényi látogatása nagyobb térképen való megjelenítése

Budai: Fico bárhol átlépheti a határt

A kormányszóvivő szerint Robert Fico magánszemélyként vagy hivatalos minőségben a schengeni szabályok szerint bármikor, bárhol átlépheti Magyarország határát, a magyar kormány ezt garantálja, biztosítja számára.

Budai Bernadett közölte: a balassagyarmati polgármester kérése méltatlan, indokolatlan és ugyanazt a rossz szellemet idézi, amelyet Magyarország joggal kifogásolt Sólyom László magyar köztársasági elnök Szlovákiából való kitiltása kapcsán.

A szóvivő szerint a jelenlegi helyzetben szükségtelen a feszültség növelése, az érdemi problémák megoldására és nem hisztériakeltésre van szükség.

A magyar külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a szlovák miniszterelnököt magyarországi tartózkodása során a nemzetközi jog alapján az úgynevezett védett személynek kijáró jogosultságok illetik meg.

Ennek megfelelően a védelemhez szükséges eszközök kiválasztása és biztosítása - beleértve az útvonal kijelölését, a rendőri felvezetést is - a magyar kormány kizárólagos jogkörébe tartozik, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban nincs feladatuk.

Lajcák egyelőre nem reagált

Szlovákia budapesti nagykövetségén kérdésünkre azt mondták, hogy Balassagyarmat vezetőinek levelét még nem kapták meg, de az ügyről nem is akarnak nyilatkozni.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a szerdai kormányülés után azt mondta, arra számít, hogy a csütörtöki találkozón "az értelem, a felelősség és az építő szellem" lesz túlsúlyban. "Ezek ellenkezőjéből már több mint elég volt" - tette hozzá. Lajcák nem reagált a balassagyarmatiak levelére.

A hülyeséget másolták

Nem lesz útblokád, ha akar, konvojával átautózhat a szlovák miniszterelnök Balassagyarmaton, mondta az Index kérdésére Csach Gábor alpolgármester. A városvezetés szerint a gesztus szempontjából fontos, hogy a településen nem kívánatos személlyé nyilvánították Robert Ficót. Csach véleményét itt olvashatja>>>