Falus: Magyarországon nincs járvány

2009.09.09. 16:42 Módosítva: 2009.09.09. 16:51
Se területi, se régiós járványról nem lehet beszélni az utóbbi napok influenzás megbetegedései után, de több kisebb járványgóc van a fővárosban, mondta az országos tiszti főorvos.

A vírus magyarországi megjelenése óta kétezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, ahhoz, hogy országos járványról lehessen beszélni, húszezer embernek kellene nagyjából egy időben megbetegednie - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

Közölte, nem kell minden betegtől mintát venni ahhoz, hogy tömeges megbetegedések esetén kijelenthessék a szakemberek, egy bizonyos vírus betegítette meg a tüneteket mutató embereket.

Példaként említette, hogy a csepeli iskolások közül az ÁNTSZ véletlenszerűen választott ki tíz gyereket mintavételre, közülük heten voltak akkor betegek, egy gyerektől pedig a Szent László Kórházban vettek mintát. A nyolc mintából négynél kimutatták a A/H1N1 vírus jelenlétét.

Ha nyolc mintából négynél kimutatják egy bizonyos vírus jelenlétét, akkor ez bőségesen elegendő ahhoz, hogy kijelenthessék, hogy ebben a járványgócban ez a vírus fertőzött - mondta a szakember.

Megjegyezte: a szezonális influenzajárványok idején beküldött minták közül is csak nagyjából 30 százaléka pozitív. "Ha a minták egy gócból származnak, azonosak a tünetek, akkor nem kell mindenkit vizsgálni, ez más járványos megbetegedéseknél is igaz".

Először telefonáljon!

Akinek influenzás panasza van, először telefonon konzultáljon háziorvosával, mert a kezeléshez nem kell feltétlenül orvos közreműködése. A legfontosabb a láz csillapítása, folyadék bőséges fogyasztása.

A tiszti főorvos szerda délelőtt az Országgyűlés egészségügyi bizottságában beszámolt arról, a csepeli iskolásokon kívül egy másik fővárosi iskolában tizenkét diák fertőződött meg az új vírussal. Elmondta, kedd este derült ki, hogy több diák megbetegedett, és a szúrópróbaszerűen vett három minta mindegyikében kimutatták az új influenzavírus (A/H1N1) jelenlétét.

Múlt héten a csepeli ADU Oktatási Központ egyik tanintézményében betegedtek meg diákok és tanárok. Az esetükben végzett laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták az új vírust. A korábbi tájékoztatás szerint közülük senki nem került kórházba, de később kiderült, egy gyermeket mégis kórházban kellett kezelni.

A hétvégén az ELTE tatai gólyatáborában is rosszul érezték magukat a hallgatók, és ennél az esetnél is kiderült, hogy 31-en betegedtek meg, közülük ketten kórházi ápolásra szorulnak. A laboratóriumi vizsgálatok ezekben az esetekben is igazolták az új influenzavírust. Hét mintából négy lett pozitív - mondta el Falus Ferenc.  • Bérelnék
  • Bankszámla