Menekülnek az esztergomi gimnáziumból

2009.09.09. 08:35 Módosítva: 2009.09.09. 08:53
Az iskola körüli botrányok miatt már összesen 59 gyereket irattak át másik intézménybe az esztergomi Szent István Gimnáziumból, állítja a fegyelmi vizsgálat eredményeképpen elbocsátott volt igazgatóhelyettes.

A tanítás első hetében újabb diákokat iratták át szüleik az esztergomi Szent István Gimnáziumból más intézményekbe, ezzel összesen már 59 tanuló távozott a botrány hatására, nyilatkozta a Népszabadságnak Zara Melinda volt igazgatóhelyettes, akit az előző héten elbocsátottak az iskolából.

A gimnáziumban júliusban 22 pedagógus ellen kezdeményeztek fegyelmi vizsgálatot az egyik tanuló öngyilkossága valamint a tanév végi diáksztrájkok miatt, végül augusztus végén hét tanárt bocsátottak el. Öten már az eljárás alatt távoztak az iskolából, a többiek kevésbé súlyos büntetést kaptak.

Az egész ügy 2007-ben kezdődött, amikor az esztergomi önkormányzat az intézményt egy várostól távoli ingatlanba költöztette és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselőtestület akkor leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót és visszavonta az esetről tudósító újságíró feleségének igazgatóhelyettesi megbízását. Az erről döntő ülésen tojással dobálták meg a polgármestert, majd nyolcszázan tüntetettek a városháza előtt.

A tanév végén a diákok a gimnáziumban nem mentek be az órákra, többször tiltakozó gyűlést szerveztek, mivel az önkormányzat öt évre kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította.

Az egyik gyűlésen V. Balázs az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt, majd kiderült, hogy korábban egy padot is megégetett. A tanárok tetteiért felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ekkor táskáját a padban hagyta, és a közeli síneken érkező vonat elé feküdt.