Fokozott ellenőrzés a Bajnai–Fico-csúcs idején

2009.09.10. 07:39 Módosítva: 2009.09.10. 09:15
Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön Szécsényben folytat majd kétoldalú tárgyalásokat. A szlovák miniszterelnök védelmének biztosítása a kormány kizárólagos jogkörébe tartozik, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban nincs feladatuk.

Csütörtök délután a Nógrád megyei Szécsényben tart munkatalálkozót Bajnai Gordon magyar, és Robert Fico szlovák miniszterelnök. Bajnai Gordon korábban jelezte: a problémákról és az együttműködésről is beszélni kell az egyeztetésen, így a nyelvtörvény ügye megkerülhetetlen, ahogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése is. A párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott az MR1-Kossuth Rádió reggeli hírműsorában sugárzott interjúban, lát esélyt arra, hogy eredményt érjenek el a szlovák miniszterelnökkel csütörtök délutánra, Szécsényben tervezett találkozójukon. Mint mondta, nem gondolja, hogy egy csapásra minden megoldódik, de bízik az előrelépésben. Közölte, hogy konkrét javaslatokkal érkezik a találkozóra, de ezekről csak annyit mondott, arra tesz javaslatokat, miként lehetne elérni, hogy javuljon a viszony a két ország között, és javuljon mindkét országban az ott élő kisebbségek helyzete.

A szlovák nyelvtörvény ügyét megkerülhetetlennek nevezte, mivel - szavai szerint - éppen a Szlovákiában korábban érvényben volt nyelvtörvény módosítása volt az, ami miatt a két ország kapcsolatai a mélypontra jutottak. Arra emlékeztetett, hogy "Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa szerint is megbontja az egyensúlyt a kisebbségi nyelvek és az állami nyelv használata között Szlovákiában, és ezt valamilyen módon helyre kellene állítani".

Fokozott rendőri ellenőrzés

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz csütörtökön reggel 6 és este 18 óra között Nógrád megyében. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy több helyen is lehet számítani igazoltatásra. Átvizsgálhatnak épületeket, autókat, csomagokat. A rendőrség által kijelölt helyeken - hogy melyek ezek, azt nem hozták nyilvánosságra - átvizsgálhatják a belépők ruházatát, lefoglalhatnak, olyan eszközöket, anyagokat, amelyeket veszélyesnek ítélnek.

A megye egész területén forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra lehet számítani. A parkolásnál is lehetnek változások, mert új táblákat helyezhetnek ki és itt is lehet forgalomkorlátozás. A tiltott helyen várakozók autóit a rendőrség elszállítja.

Fico útvonalát a kormány jelöli ki

A Külügyminisztérium leszögezte, hogy a szlovák miniszterelnököt magyarországi tartózkodása során a nemzetközi jog alapján az úgynevezett védett személynek kijáró jogosultságok illetik meg. Ennek megfelelően a védelemhez szükséges eszközök kiválasztása és biztosítása - beleértve az útvonal kijelölését, a rendőri felvezetést is - a magyar kormány kizárólagos jogkörébe tartozik, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban nincs feladatuk.

Balassagyarmat alpolgármestere korábban azt mondta, hogy nemkívánatos személynek tekintik a szlovák miniszterelnököt. Amennyiben Robert Fico mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne csütörtökön Szécsénybe vagy távozna onnan, Balassagyarmat önkormányzata azt durva provokációnak és a Civitas Fortissima, azaz a "Legbátrabb város" iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni.

Bajnai: Nem szabad lemenni kutyába

Butaságnak és felelőtlenségnek nevezte Bajnai Gordon a balassagyarmati polgármesternek azt a kijelentését, hogy városa nemkívánatos személynek minősítette Robert Fico szlovák kormányfőt; csütörtök reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy nem szabad elkövetni olyan hibákat, amelyek miatt Magyarország joggal bírálja Szlovákiát.

"Nem szabad lemenni kutyába" - fogalmazott Bajnai Gordon. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kérdőjelezheti meg a schengeni szabad határátlépést az európai polgárok, közjogi méltóságok esetében, nem követhet el olyan hibát, amely miatt joggal kritizálta Szlovákiát, amikor kitiltotta Sólyom László köztársasági elnököt.

A kormányfő szerint általában is felelőtlenség, ha valaki szimbolikus cselekedetekkel hiszterizálni akarja a közvéleményt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatoknak a saját területükön vannak feladataik, ezek közé nem tartozik, hogy "ilyen államközi ügyeket rendezzenek", feszültséget gerjesszenek a külpolitikában.

Bezárt a szécsényi kastélymúzeum

Nem látogatható ma a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum a kastélyba szervezett találkozó miatt. A kastélymúzeumot péntek délelőtt 10-kor nyitják meg újra. Majcher Tamás, a múzeum igazgatója elmondta: ugyan a két miniszterelnök találkozója csak délután lesz, az intézményt a biztonsági intézkedések miatt már szerdán lezárták a nagyközönség előtt. Mivel több mint száz újságíróra számítanak, és magyar, szlovák, valamint nyugati országok televíziói is közvetítő-kocsikkal települnek ki Szécsénybe, a múzeum környékét is lezárják.

Majcher Tamás egyébként szerencsésnek tartja a helyszínválasztást a kormányfői találkozóra, és nem csupán a kastély adta lehetőségek miatt: Rákóczi a szabadságharc sikerének érdekében itt hirdette meg a vallásbékét, amivel a katolikus és protestáns híveket békítette össze. "Most ugyanígy kellene a magyar és a szlovák érdekeket is egymáshoz közelebb hozni" - tette hozzá a múzeumigazgató.

Szécsényben legutóbb 2005 szeptemberében, a Rákóczi-féle országgyűlés 300. évfordulóján rendeztek nemzetközi érdeklődést is kiváltó eseményt. Akkor a történelmi egyházak vezetőinek részvételével az Országgyűlés is kihelyezett ülést tartott a kastélykertben felállított óriásméretű sátorban.