Százmilliók tanácsadásra a gazdasági tárcánál is

2009.09.10. 08:17
Több mint 300 millió forint értékben adott ki tanácsadói megbízásokat a gazdasági tárca tavaly január óta, ráadásul ez az összeg csak az ötmillió feletti szerződéseket tartalmazza.

Több mint 300 millió forintot költött tanácsadói megbízásokra a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008. január óta, írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet. Az összeg azonban csak az ötmillió forint feletti, a tárca igazgatásához tartozó szerződéseket tartalmazza, így a külsős tanácsadói szerződésekre elköltött pénz ennél jóval több lehet.

A napilap úgy tudja, hogy a gazdasági tárca szinte minden ügyben tanácsadók véleményét kérte, így külsősök adtak tanácsot például a külföldi kiküldetéseket, a tehetséggondozást, a konszolidálást, az intézményi stratégia végrehajtását érintő kérdésekben vagy éppen az adóhatósági ügyekben. Több céggel éves szerződés köttetett, azaz a tárca folyamatos tanácsokra szorul bizonyos kérdésekben.

A minisztérium 10 milliós ügyvédi tanácsadói megbízásokat is kiadott, miközben saját jogi apparátusa van. A legnagyobb falat a Reczicza White&Case LLP Ügyvédi irodának jutott: hatvanmillió forintot kaptak a Moto GP Magyarország Project előkészítésével kapcsolatos jogi tanácsokért.

Legutóbb a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt-vel kapcsolatban kerültek nyilvánosságra a tanácsadói szerződések összegei: a keddi Magyar Nemzet ötvenkilenc tételes listát közölt a BKV közelmúltjáról. A fővárosi közlekedési cég 2005 óta 1,2 milliárd forintot költött tanácsadókra, például a fénymásolók felmérésére 19,2 milliót, a libegő népszerűsítésére illetve a luxusföldalatti tervezgetésére költött 7,5 - 7,5 millió forintot adtak ki.