Az SZDSZ 6-7 százalékra számít 2010-ben

2009.09.11. 12:37
Egy felmérésre alapozza Retkes Attila SZDSZ-elnök, hogy a párt a 2010-es parlamenti választásokon 6-7 százalékos eredményt érhet el, bár állítólag a részletek nem adnak okot a liberálisoknak túl sok optimizmusra. A költségvetés támogatásáról az SZDSZ-frakció még nem döntött.

6-7 százalékos eredményre számít a 2010-es parlamenti választásokon Retkes Attila, az SZDSZ elnöke. A párt parlamenti frakciójának évadnyitó ülésén az elnök és négy ügyvivője a párt 2014-ig szóló stratégiáját ismertette, mondta az ülés utáni sajtótájékoztatóján Retkes.

Az ülésen résztvevő forrásaink szerint az elnök valójában üres kézzel érkezett. Retkes együttműködést és közös munkát remél a frakciótól, amely megfogalmazása szerint közjogi értelemben működik, politikailag viszont töredezett, részérdekek és egyéni politikai stratégiák érvényesülnek.

Retkes Attila SZDSZ elnök a párt szezonnyitó frakcióülése után
Retkes Attila SZDSZ elnök a párt szezonnyitó frakcióülése után

Néhányan intenzíven bekapcsolódtak a párt munkájába, a nemzetbiztonsággal foglalkozó Gulyás József és a vidékfejlesztéssel foglalkozó Kovács Kálmán nevét említette, illetve Geberle Erzsébetét, aki két szakpolitikai testület munkájában vesz részt.

A kormány költségvetési tervezetéről még nem beszéltek, a frakció még nem foglalt állást. A pártelnök és a gazdaságpolitikáért felelős ügyvivő, Ikvai-Szabó Imre csütörtökön találkoztak Bajnai Gordonnal, ahol elmondták, mely pontjait tudják támogatni a költségvetésnek, illetve „kis ellenzéki pártként mely kérdésekben vannak konstruktív javaslataik”.

Úgy tudjuk, hogy Retkesék elsősorban az önkormányzatok és a közösségi közlekedés, valamint a kulturális intézmények számára próbálnak többlet forrásokat kiharcolni, és kiemelten fontosnak tartják a lakás- és devizahitelesek védelmét. Inkább az államigazgatástól vonnának el forrásokat.

Retkes elmondta, hogy a Gfk Hungária Piackutatóval végeztettek egy választói attitűd vizsgálatot, erre alapozza 6-7 százalékos várakozását. A felmérés eredményének részleteit azonban nem ismertette, mert az ügyvivői testület még nem tárgyalta. Szabad demokrata forrásokból úgy tudjuk, hogy ezek nem adnak okot túl sok optimizmusra.

Értesüléseink szerint esetleges választási listavezetők személyéről is kérdezték a liberális szavazókat, az eredmény vegyes volt. A kérdésekben három lehetséges jelöltet írtak körül, a reakciók pedig nem voltak meggyőzőek.

A frakció munkáját érintő kérdésekről az derült ki, hogy a párt ügyvivői testülete szeptember 14-én, Fodor lemondásának hatálybalépésekor nevezi meg jelöltjét a megüresedő mandátumra. Az ügyvivők egy jelöltet akarnak a kérdésben döntő országos tanács elé vinni, a testület jövő hét szombaton tartja következő ülését.

Bajnai és Kóka az SZDSZ szezonnyitó frakcióülésén
Bajnai és Kóka az SZDSZ szezonnyitó frakcióülésén

A frakcióvezetői mandátum sorsa egyelőre nem dőlt el, Kóka János mandátuma december 1-ig tart, Retkes nem szólította fel lemondásra, Kóka pedig nem jelezte, hogy jelölteti-e magát újra.

Magyar Bálint péntek reggel jelentette be, hogyhamarosan kilép az SZDSZ-ből, mert a Retkes Attila vezette pártot nem érzi magáénak, inkább a Szabadelvű Polgári Egyesület párttá alakulásában látja a jövőt. Fodor Gábor szintén pénteken mondott le hivatalosan parlamenti mandátumáról, hogy helyére egy Retkes Attila politikáját erősítő ember ülhessen. Fodor az SZDSZ-ből nem lépett ki.