István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Az SZDSZ egyetért a kormány költségvetési tervezetével

2009.09.11. 14:22
Az SZDSZ-frakció támogatja a kormány költségvetés-tervezetének fő célkitűzéseit, a részletekről még nem szavaztak. Kóka János szerint számukra az a legfontosabb, hogy a kormány tartson ki a 17 százalékos egykulcsos adó fokozatos bevezetése mellett. Őszre el akarják készíteni az ügynöktörvény tervezetét.

A költségvetés alapelveiben és fő számaiban egyetértés van a kormány és az SZDSZ között, hangzott el Bajnai Gordon kormányfő, Oszkó Péter pénzügyminiszter és az SZDSZ-frakció pénteki megbeszélése után. Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a legfőbb szabad demokrata igényként azt fogalmazta meg, hogy a kormány tartson ki a 17 százalékos egykulcsos adó fokozatos bevezetése, azaz az alsó sávhatár 2010-ben 5, 2011-ben 17 millió forintra emelés mellett, mivel ez teremtheti meg a növekedés feltételeit.

Oszkó, Bajnai és Kóka külön-külön is hangsúlyozták a kiadási pálya és a nemzetközi bizalmat megteremtő hiánycél fenntartását, hiszen egyetértettek abban, hogy nem növelhető az ország eladósodottsága.

Kóka szerint az SZDSZ frakciója támogatja a kormányzat fő célkitűzéseit, részletkérdésekben van eltérés az álláspontokban, az SZDSZ a közösségi közlekedés és az önkormányzati támogatások ügyében egyeztetne. Kóka arra a kérdésre, hogy a frakció hány tagja támogatja részleteiben is a költségvetés tervezetét, azt mondta, erről még nem szavaztak, de nem hangzott el ellenvetés a kormány tervezetével szemben.

Egyetértenek a banki verseny fokozását célzó intézkedésekkel is. A frakcióvezető szerint a frakció többsége úgy értékelte, érdemes volt támogatni Bajnai és Oszkó eddigi programját. A miniszterelnök megköszönte a támogatást, az MSZP és az SZDSZ frakciókkal folytatott egyeztetések alapján úgy érzi, megvan a költségvetés elfogadásához szükséges támogatás, bízik benne, hogy terveinek megfelelően már november 30-án már elfogadott költségvetése lesz az országnak. A közös cél, hogy jövő tavasszal a lehető legjobb állapotban adják át az országot a következő kormánynak.

A költségvetés fő számairól november elején, a költségvetés egészéről pedig közvetlenül a zárószavazás előtt dönt az SZDSZ-frakció. A frakciószabályzat értelmében a többségi döntés kötelező érvényű, de Kóka megfogalmazásában volt már rá példa, hogy a képviselők némelyike ezt nem vette magára.

A költségvetés mellett az egyeztetésen felvetődött az ügynökakták nyilvánosságának ügye is, Kóka kérdésünkre megerősítette, hogy Ficsor Ádám májusi ígéretével szemben a kormányzat nem dolgozta ki az ügynöktörvényt, ezért egyeztetést kezdeményeztek a kormányzat, az SZDSZ-frakció és a Kenedi János fémjelezte szakértők között, hogy még ősszel megszülethessen a törvényjavaslat.