Magyar Bálint kilép az SZDSZ-ből

2009.09.11. 11:53 Módosítva: 2009.09.11. 12:19
Magyar Bálint hamarosan távozik az SZDSZ-ből, a Retkes Attila vezette pártot nem érzi magáénak, inkább a Szabadelvű Polgári Egyesület párttá alakulásában látja a jövőt.

Magyar Bálint hamarosan kilép az SZDSZ-ből, jelentette be a politikus a Napkelte pénteki műsorában. Azt mondta, a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) nem szervezi ki a pártot az új elnök, Retkes Attila alól, de hangsúlyozta, az új SZDSZ-hez nincs semmi köze, a régi SZDSZ története pedig lezárult, ezért elválnak útjaik.

Kifejtette, hogy kulturált válást szeretne, és beszélt arról is, hogy az új egyesülettel alternatívát szeretnének biztosítani a liberális gondolkodásúaknak, mert szerinte most nincs választási lehetőség. Megjegyezte, hogy reméli, politikai párttá fognak alakulni.

Cáfolta azt a hírt, ami a közelmúltban több helyen megjelent, hogy Gyurcsány Ferencet is megkeresték azzal, hogy legyen tagja az SZPE-nek.

Magyar Bálint
Magyar Bálint

Több ismert SZDSZ-es augusztus közepén alakította meg az SZPE-t, az alapítók között megtalálható Magyar Bálint, Kuncze Gábor, az elnök Sándor Klára, az elnökség munkájában szerepet vállalt Hankó Faragó Miklós és Világosi Gábor is.

Arról korábban sem adtak egyértelmű nyilatkozatot, hogy párttá alakulnak-e, de csütörtökön kiadott közleményük szerint a szervezet parlamenti képviselői törvényjavaslatokat akarnak benyújtani az Országgyűlés őszi ülésszakában. Emellett fenn akarják tartani azokat a törvényjavaslatokat is, melyeket az SZDSZ-frakció tagjaként nyújtottak be korábban.

Az SZDSZ új elnökének megválasztása óta számos politikus hagyta el az SZDSZ-t, de Fodor Gábor például csak parlamenti mandátumát adta vissza. Lemondását azzal indokolta, hogy az új elnöknek, Retkes Attilának lehetőséget akar biztosítani a hely betöltésére egy olyan emberrel, aki az ő politikáját erősítheti a frakcióban.

Retkes Attila úgy reagált Magyar Bálint bejelentésére, hogy amíg az SZPE tagjai az SZDSZ soraiban vannak, addig úgy tekint rájuk, mint akik szinesítik a liberális palettát, de amint kilépnek, megszűnik köztük a kapcsolat.