A kormány mégis korlátozná a melegek jogait

2009.09.12. 10:06 Módosítva: 2009.09.12. 10:10
A szociális tárca nem támogatja azt a törvénymódosítási javaslatot, ami lehetőséget teremtene azonos nemű pároknak, hogy élettársuk gyerekét örökbe fogadják. Szerintük a gyerekek neveltetéséhez férfi és nő kell. Korábban a kormány és a bizottságok is támogatták a tervezetet.

Ha a parlament hétfői ülésén jóváhagyja, az azonos nemű párok mégsem fogadhatják örökbe élettársuk gyermekét, a kormány ugyanis - szociális tárca javaslatára - visszavonja az elfogadás előtt álló új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) idevágó rendelkezését, írja a Népszava.

A napilap úgy tudja, a minisztérium nemzetközi egyezményekre és a gyermekek fejlődésére hivatkozik, a melegeket és leszbikusokat képviselő szövetség viszont azt kéri a pároktól, álljanak ki az élettársak örökbefogadási joga mellett.

A tervezetet korábban a kormány, és valamennyi parlamenti bizottság támogatta.

A szociális minisztériumnál a Népszavának úgy nyilatkoztak: nem illeszkedik a nemzetközi tendenciákhoz és elvárásokhoz az azonos nemű párok örökbefogadási lehetősége, ezért nem támogatják. A gyerekek megfelelő neveltetéséhez férfi és nő is kell.