Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szonda Ipsos: Fidesz 60, MSZP 23, Jobbik 11 százalék

2009.09.14. 07:45 Módosítva: 2009.09.14. 09:09
Nem kedvezett a nyár a legnagyobb ellenzéki pártnak, több százezer potenciális szavazóval csökkent a táboruk. Ha most vasárnap szavaznánk, hárompárti lenne a parlament.

Ha most vasárnap lennének a választások, a biztos pártválasztók körében a Fideszre 60 százalék, míg az MSZP-re 23 százalék szavazna - közölte a Népszabadság a Szonda Ipsos szeptember eleji felmérésének adatait.

A közvélemény-kutatás szerint a teljes választóközönségen belül a Fidesz-MSZP arány 34:13.

A többi párt helyzete hosszú ideje nem változott, a Jobbik jóval a bejutási küszöb felett található (11 százalék), az SZDSZ (1 százalék), az MDF és az LMP (2-2 százalék) viszont alatta.

Hónapok óta enyhén hullámzó az MSZP támogatottsága, most éppen mérsékelten felfelé tartó szakaszban van. A Fidesz tábora a nyár közepe óta csökken, júliusban a ciklusbeli csúcson volt, azóta öt százalékpontot veszített.

A felmérés szerint jelenleg sok a hezitáló. A pártokat maguktól távol tartó 42 százalékos csoporton belül 15 százalék (1,2 millióan) nevezhető döntés előtt állónak.

A ténylegesen bizonytalanok körében mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek vannak tartalékai. Minden negyedik hezitáló a baloldal felé kacsingat, ez nagyjából 300 ezres potenciális tartaléka a szocialistáknak, és minden hetedik tanácstalan kacérkodik a Fidesszel, ez körülbelül 170 ezer új szavazót jelenthet a pártnak.