Vallott, börtönt kapott, mégis szabadlábon

2009.09.14. 16:28
Négy éve vitték el hivatalából a nyomozók Kaszab Csabát, Kőbánya alpolgármesterét. Az MSZP-s politikus hamarosan beismerő vallomást tett, a bevallott korrupciós milliók miatt 2 év letöltendő büntetést kapott első-, majd másodfokon is. Kaszab Csaba mégsem volt egy napot sem börtönben, sőt most kezdődik ellene az elejétől újra az egész eljárás.

Az első előállított szocialista politikus részletes beismerő vallomással, és jogerős börtönbüntetéssel a háta mögött ugyan abban az ügyben újabb eljárás elé néz.

Kaszab Csabát 2005 szeptemberében ügyészségi nyomozók vitték el a X. kerületi kőbányai önkormányzat épületéből. A házkutatással kombinált akció során egy csomagtartónyi iratot is elvittek a kerület alpolgármesterének irodájából.

A szocialista politikust kenőpénzek elfogadásával, vagyis vesztegetéssel gyanúsították. Az ügyészség adatai akkor arra utaltak, hogy Kaszab, mint a kőbányai vagyonkezelő rt. igazgatósági elnöke elérte, hogy el sem végzett felújítások után benyújtott számlákat fizessen ki az önkormányzat. A fiktív számlákat kibocsátó vállalkozás több szerződést is kötött egy, az alpolgármester érdekeltségébe tartozó céggel, és annak számlájára részletekben 17 millió forintot utalt át.

Két évvel később, 2007-ben a nyilvánosság teljes kizárásával zárták le az elsőfokot. Később kiderült, hogy tárgyalás nélküli eljárás keretében született meg az ítélet, mert Kaszab Csaba maga ellen vallott. A ritkán használt eljárásforma politikusok esetében azzal nem kis előnnyel jár, hogy biztosítja a médiafigyelem teljes elkerülését

Kaszab Csaba
Kaszab Csaba

Kaszabot így is két év letöltendő börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt, négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint több mint 4 millió forint megfizetésére kötelezte.

Kaszab fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, és kimondta, hogy "a végzés ellen további fellebbezésnek nincs helye".

De más lehetőség azért volt.

A kőbányai MSZP-s ügyvédje felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amely tavaly nyáron hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Ítélőtáblát. Az Ítélőtábla erre a megújított másodfokon tavasszal az elsőfokú bíróság ítéletét helyezte hatályon kívül.

Az Index kérdésére a Fővárosi Bíróság sajtóosztályán elmondták, hogy az új elsőfokú eljárás a már folyamatban van, az első tárgyalási napot ki is tűzték, azonban arról tájékoztatást még nem adhatnak, mivel az idézések kézbesítése folyamatban van.