Baráth Etele és Csiha Judit nem tudtak semmiről

2009.09.15. 11:00 Módosítva: 2009.09.15. 13:44
Csiha Judit és Baráth Etele úgy tudták, hogy a választási kampányban minden képviselőre egymillió forintot fordítottak, arról nem volt információjuk, hogy az MSZP-s alapítványtól is érkezik pénz, hangzott el a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján. Baja Ferenc azt mondta, a pályázati kiírásokkal nem a szocialista jelöltek kampányát akarták finanszírozni.

Baráth Etele és Csiha Judit, az MSZP országgyűlési képviselői nem tudtak arról, hogy - az elsőrendű vádlotthoz köthető civil szervezeten keresztül - a 2006-os választási kampányukhoz pénz érkezett a párt alapítványától. Erről a két országgyűlési képviselő a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján vallott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A választási kampányért felelős politikusok tudtak minden finanszírozási részletről, de tudomásuk szerint egy-egy millió forintot fordítottak minden képviselő-jelölt kampányára, vallotta a keddi tárgyalási napon az egymás után meghallgatott két MSZP-s országgyűlési képviselő.

Baráthot támogató nyilatkozattal keresték meg

Baráth Etele 2006-ban Zugló egyik választókerültének képviselőjeként indult az országgyűlési választáson. Ekkor még európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt, aki - vallomása szerint - a Táncsics Alapítvány pályázati lehetőségéről akkor szerzett tudomást, amikor megkeresték a támogató nyilatkozat miatt.

A politikus elmondta, miniszterként a kabineten keresztül érkezett hozzá a támogatási kérelem, az érdekeltekkel nem is találkozott. A Zuschlaghoz köthető szervezetet nem ismerte, de a kollégájától tájékozódott. Baráth Etele emlékezete szerint, rendezvény szervezése, fiatalok képzése volt a pályázat célja. Fodor Endre tanácsvezető bíró hozzátette, a tanú rosszul emlékszik, mert lapkiadáshoz kértek támogatást.

Az MSZP országgyűlési képviselője a kampány finanszírozásáról elmondta, az egyrészt társadalmi munkában történt önkéntesek bevonásával, valamint a párt által a kampányra biztosított csaknem egymillió forintból fedezték a költségeket. Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott végezte Baráth Etele képviselő-jelölt kampányának minden szervezései feladatát és pénzügyi eszközeinek a biztosítását.

Csihában fel sem merült probléma

Csiha Judit tanúkihallgatásakor elmondta, kampányfőnöke Komlódi Gábor, vagy Kemecsei Árpád lehetett az, aki tőle támogató aláírást kért a Táncsics Alapítványhoz benyújtott pályázat esetében. Vallomása szerint a zuglói pártszervezet vezetőségében dolgozó Kemecsei Árpád és Komlódi Gábor tartotta a kapcsolatot a fiatalokkal és ezért nem volt különleges, hogy tőle kértek támogató aláírást.

"Mivel párton belüli pályázat volt, fel sem merült bennem semmilyen probléma" - mondta Csiha Judit. Úgy emlékezett, hogy fiatalok részére csapatépítő oktatás volt a pályázat tárgya, a vádirat szerint közösségi tér rendezése, parkosítás volt a pályázat célja. A tanácsvezető bíró kérdésére elmondta, csak akkor hallott a pályázattal kapcsolatos problémáról, amikor ügy lett belőle.

Az egyik védő kérdésére válaszolva Csiha Judit elmondta, tudomása szerint 3-4 millió forintba kerülhetett egy képviselő-jelölt választási kampánya. A bíró a védő további, a pártok kampányfinanszírozással kapcsolatos kérdéseit leállította, mert az nem tárgya a pernek.

Baja szerint az alapítványi pénzek nem kampányra kellettek

Meghallgatták Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát is, aki azt mondta, a Táncsics Alapítvány 2006. januárjában kiírt pályázata nem azt a célt szolgálta, hogy az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltjeinek a választási kampányához nyújtson segítséget, annak ellenére, hogy annyi pályázatot fogadtak el, amennyi választókerület van Magyarországon.

Baja Ferenc, aki 2006-től 2008-ig a Táncsics Alapítvány kuratóriumának az elnöke volt, azt mondta: "a közösségi kommunikációt elősegítő pályázatnak a baloldali értékek társadalmi megismertetése volt a célja".

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére az MSZP-s politikus közölte, a 2006. januárjában kiírt, majd februárban már eredményt hirdető pályázatot csak egyszer írták ki. Elhangzott, hogy a százmillió forint összegben kiírt pályázaton ötszázezer forintot lehetett esetenként nyerni, de ehhez kellett az adott országgyűlési választókörzet MSZP-s képviselőjének, vagy képviselő-jelöltjének a támogató aláírása.

Német Zsolt ügyész kérdésére a tanú elmondta, a pályázaton elnyert összegeket a 2006-os választások előtt átutalták a civil szervezeteknek, de ebben nem volt semmi különlegesség, mert "előfinanszírozott pályázat volt, amivel később kellett elszámolni".

A 2006-os választási kampány idején a Táncsics Alapítványhoz a vádiratban szereplő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nyújtott be pályázatot és nyert 500-500 ezer forintot. A két egyesület Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozott. Lados István másodrendű vádlott vallomása szerint, a pályázaton elnyert pénzt a választási kampány plusz finanszírozására fordíthatták az MSZP-s szervezetek, de csak civil egyesületeken keresztül jutottak hozzá a pénzhez.

Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott a bíróság előtt korábban azt vallotta, megpróbálta a Táncsics Alapítványt kártalanítani, ezért átutalta a pályázaton nyert egymillió forintot, amit visszautaltak, mert az alapítvány tájékoztatása szerint a vádlott nem volt jogi kapcsolatban az alapítvánnyal.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint, a vádlottak fiktív civil szervezeteken keresztül 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Nem született döntés a Weiszenberger-ügyben

Nem hozott kedden érdemi döntést Weiszenberger László ügyében a Szegedi Ítélőtábla, csak elutasította a védelem indítványát az eljárás felfüggesztésére. Az ügyvéd fellebbezett a végzés ellen. Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró a végzés indoklásakor közölte, a táblabíróság azután folytathatja az eljárást, amint a Legfelsőbb Bíróság dönt a fellebbezésről.

Weiszenberger László egykori kistérségi megbízottat, az MSZP korábbi kiskunhalasi önkormányzati képviselőjét a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, hivatalos személyként, hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, valamint hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek és öt év börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen a védelem és a vád is fellebbezést jelentett be, így került az ügy a Szegedi Ítélőtábla elé.

A Zuschlag-ügy mellékszálaként indított per elsőfokú ítélete szerint a vádlott a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő – 17,182 millió forintos - pályázati támogatás megszerzésében. (MTI)  • Hírek
  • Bankszámla