Halogatják Dávid és Herényi felfüggesztését

Eredménytelen volt a keddi mentelmi bizottsági ülés. A Fidesz szerint az MSZP és az MDF közösen megakadályozta, hogy az igazságszolgáltatás elé kerüljön Dávid Ibolya és Herényi Károly ügye.

Nem született döntés Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztése ügyében az Országgyűlés Mentelmi bizottságána keddi ülésén. A bizottság fideszes tagja az ülés szünetében elmondta: szocialista indítványra a testület további iratok bekérését rendelte el, amivel tulajdonképpen határozatlan időre elhalasztotta a döntést.

A két MDF-es poltikus mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kezdeményezte az UD Zrt. ügyével kapcsolatban, személyes adattal való visszaélés vétsége és kényszerítés bűntette miatt. Cser-Palkovics András, a mentelmi bizotság fideszes tagja az ülés szünetében úgy fogalmazott: az MSZP politikai célokra használja fel a titkosszolgálatokat, amiben az MDF a bűntársuk, és ezt mutatja az is, hogy most "egymáshoz borultak".

Két héten belül újra a mentelmi bizottság elé kerülhet Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi ügye, mondta a testület ülése után annak szocialista elnöke. Géczi József Alajos elismerte, hogy kedden nem hoztak döntést a két politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről. Géczi József Alajos elmondta, levélben kérik a legfőbb ügyészt, hogy küldje meg a bizottságnak "a tényállások iratait és egyéb dokumentumokat, különös tekintettel a kényszerítés bűntettének gyanújára." A szocialista politikus ugyanakkor nem árulta el, milyen egyéb dokumentumok szükségesek a bizottság döntéséhez.

A Fidesz szerint az MSZP és az MDF közösen megakadályozta, hogy az igazságszolgáltatás elé kerüljön Dávid Ibolya és Herényi Károly ügye. Cser-Palkovics színjátéknak, időhúzásnak és kutyakomédiának nevezte a kedden történteket. Mint ismeretes a Nemzeti Nyomozó Iroda júliusban mind a hét olyan bűncselekmény ügyében megszüntette a nyomozást, amely miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentést tett az UD Zrt. két vezetője és két dolgozója ellen.

A legfőbb ügyész az UD Zrt.-vel kapcsolatban folyó eljárásában kérte ki a két MDF-es képviselőt, mert szerinte személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés büntetésével lehet őket meggyanúsítani.

Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség később elutasított.

Dávid Ibolya a bizottsági ülés szünetében és az ülés végeztével sem válaszolt az újságírók kérdéseire.