Tanítási szünet lehet a H1N1 miatt a szegedi iskolában

2009.09.15. 13:16 Módosítva: 2009.09.15. 15:35
Mivel egyre többen betegednek meg a szegedi építőipari szakközépiskolában, a tisztiorvosi szolgálat bezárná az iskolát néhány napra. Egy győri iskolában 59 gyerek betegedett meg influenzára jellemző tünetekkel, rendkívüli intézkedéseket nem vezetnek be.

Újabb diákok betegedtek meg a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskolában. Most már összesen 62 diák hiányzik. A tisztiorvosi szolgálat járványügyi vezetője, dr. Tombácz Zsuzsanna elmondta, azt fontolgatják, hogy az iskolában egy-két napos tanítási szünetet rendelnek el, hogy a még lappangó betegek ne fertőzzenek tovább. A szakemberek az otthon maradt diákok többségét már utolérték, szinte kivétel nélkül ugyanazzal a tünettel lábadozik otthon mindenki. Lázasak, köhögnek és légúti megbetegedésre panaszkodnak.

Az első megbetegedések a szegedi iskolában még múlt hétfőn voltak és azóta egyre többen lettek rosszul. Csütörtökön kezdték a mintákat levenni a H1N1 gyanús betegektől. Úgy tűnik, a diákok három-négy nap alatt le tudják küzdeni a vírust. Senki nem került kórházba, de a járványügyi szakemberek újabb megbetegedésre számítanak.

Győrben is sokan megbetegedtek

Keddre 59 gyerek betegedett meg egy győri iskolában, mindegyikük lázra és köhögésre panaszkodik. Az ÁNTSZ vizsgálja, hogy az új influenza fertőz-e az intézményben.

A betegség még pénteken ütötte fel a fejét a Szabadhegyi Közoktatási Központban. Akkor 50 gyerek hiányzott, kedden pedig 59-en nem mentek iskolába. Módos Dezső igazgató elmondta egyelőre a diáklétszám 7-8 százalékát érinti a lázzal, köhögéssel járó betegség, így különleges intézkedéseket nem vezettek be az intézményben.

Szele Eszter az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének kistérségi tisztiorvosa elmondta, a beteg gyerekektől kedden vettek mintát. Ennek várhatóan pár nap múlva lesz eredménye, akkor derül ki, hogy a H1N1 vírus fertőzte-e meg a diákokat. A tisztiorvos hozzátette, még ha az újinfluenza vírus is terjed az intézményben, a jelenlegi megbetegedési arány nem indokol rendkívüli intézkedéseket.