Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A magyar kamasz iszik, dohányzik és könnyen teherbe esik

2009.09.16. 07:14
A magyar gyerekek jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint a fejlett ipari országokban élő gyerekek többsége, viszont többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés, mint kortársaikat, derült ki az OECD gyermekjólétet vizsgáló tanulmányából.

Hat területen vizsgálták a fejlett ipari országokban élő gyerekek jólétét: az anyagi, egészségügyi, oktatási, lakhatási és kockázati dimenziók mellett az "iskolai élet minősége" tekintetében is összehasonlították harminc ország adatait. Az OECD-országokra kiterjedő kutatásról a szerdai Népszabadság számol be.

Jólét

Norvégiában és Dániában költik a legtöbbet a gyerekekre, míg a legkevesebbet Törökországban, Mexikóban és Lengyelországban. A gyermekszegénységet összevető adatsor szerint az OECD-országokban minden nyolcadik gyerek szegény, azaz az országos átlag felénél kevesebb pénzből él. Az Egyesült Államokban minden negyedik, míg Magyarországon - legalábbis e vizsgálat szerint - minden tizenegyedik gyerek él ilyen körülmények között.

A gyerekek egészségügyi ellátását és biztonságát vizsgáló kategóriát Szlovákia nyerte, megelőzve Izlandot és Svédországot. A védőoltási programok hatékonyságát viszont Magyarországon ítélték a legjobbnak.

Oktatás kategóriában Magyarország a 12., az úgynevezett "iskolai élet minősége" kategóriában pedig a hetedik helyen végzett. Előbbi az oktatás eredményeit és a kimaradók arányát, utóbbi pedig a gyerekek közérzetét vizsgálta az iskolában. Magyarországon a gyerekek 27,6 százaléka, míg a finn gyerekek mindössze 16, a csehek alig 12 százaléka állította, hogy szeret iskolába járni. Az iskolából kimaradók aránya Törökországban, Mexikóban és Olaszországban a legmagasabb, de Nagy-Britannia is rosszul szerepelt. Magyarországon az OECD-átlagnál jobba helyzet: a 15-19 éves korosztály mindössze hat százaléka nem jár iskolába, és nem is dolgozik.

Rosszullét

A kockázati magatartások közül az ivás, a dohányzás, és a kamaszkori teherbe esés tekintetében hasonlították össze az országokat; Magyarország az utolsók között, a 25. helyen végzett.

Hazánk a negyedik legrosszabb helyen áll a dohányzó fiatalok arányát tekintve, csak Mexikó, Törökország és Nagy-Britannia előzi meg a rendszeresen rágyújtó magyar kamaszokat. A magyar 15 éves gyerekek 21 százaléka szív el egy cigarettát legalább egyszer egy héten, szemben az OECD-átlaggal, ami 17 százalék.

Magyarország a hatodik legrosszabb helyen végzett az alkoholfogyasztási mutatókat nézve. A 13 és 15 éves korosztály összesített adatai szerint nálunk a gyerekek 23 százaléka volt már részeg legalább kétszer életében. Az OECD-átlag 19 százalék, a legrosszabbul teljesítő Nagy-Britanniában a gyerekek 33, Dániában 31, Finnországban 28 százaléka rúgott már be.

Mexikóban, az Egyesült Államokban, Törökországban és Nagy-Britanniában kiemelkedően magas a kamaszkori terhességek mutatója. Az OECD-átlag szerint 15 terhesség jut ezer 15 és 19 év közötti lányra, ezzel szemben például az Egyesült Államokban csaknem ötven terhesség jut ezer ilyen korú lányra. Magyarország is az OECD-átlag fölött van: ezer magyar kamasz lányból 21 esik teherbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?