Bernát, Felícia
EUR 383,88 Ft
USD 362,86 Ft
8 °C
30 °C

A magyar kamasz iszik, dohányzik és könnyen teherbe esik

2009.09.16. 07:14
A magyar gyerekek jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint a fejlett ipari országokban élő gyerekek többsége, viszont többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés, mint kortársaikat, derült ki az OECD gyermekjólétet vizsgáló tanulmányából.

Hat területen vizsgálták a fejlett ipari országokban élő gyerekek jólétét: az anyagi, egészségügyi, oktatási, lakhatási és kockázati dimenziók mellett az "iskolai élet minősége" tekintetében is összehasonlították harminc ország adatait. Az OECD-országokra kiterjedő kutatásról a szerdai Népszabadság számol be.

Jólét

Norvégiában és Dániában költik a legtöbbet a gyerekekre, míg a legkevesebbet Törökországban, Mexikóban és Lengyelországban. A gyermekszegénységet összevető adatsor szerint az OECD-országokban minden nyolcadik gyerek szegény, azaz az országos átlag felénél kevesebb pénzből él. Az Egyesült Államokban minden negyedik, míg Magyarországon - legalábbis e vizsgálat szerint - minden tizenegyedik gyerek él ilyen körülmények között.

A gyerekek egészségügyi ellátását és biztonságát vizsgáló kategóriát Szlovákia nyerte, megelőzve Izlandot és Svédországot. A védőoltási programok hatékonyságát viszont Magyarországon ítélték a legjobbnak.

Oktatás kategóriában Magyarország a 12., az úgynevezett "iskolai élet minősége" kategóriában pedig a hetedik helyen végzett. Előbbi az oktatás eredményeit és a kimaradók arányát, utóbbi pedig a gyerekek közérzetét vizsgálta az iskolában. Magyarországon a gyerekek 27,6 százaléka, míg a finn gyerekek mindössze 16, a csehek alig 12 százaléka állította, hogy szeret iskolába járni. Az iskolából kimaradók aránya Törökországban, Mexikóban és Olaszországban a legmagasabb, de Nagy-Britannia is rosszul szerepelt. Magyarországon az OECD-átlagnál jobba helyzet: a 15-19 éves korosztály mindössze hat százaléka nem jár iskolába, és nem is dolgozik.

Rosszullét

A kockázati magatartások közül az ivás, a dohányzás, és a kamaszkori teherbe esés tekintetében hasonlították össze az országokat; Magyarország az utolsók között, a 25. helyen végzett.

Hazánk a negyedik legrosszabb helyen áll a dohányzó fiatalok arányát tekintve, csak Mexikó, Törökország és Nagy-Britannia előzi meg a rendszeresen rágyújtó magyar kamaszokat. A magyar 15 éves gyerekek 21 százaléka szív el egy cigarettát legalább egyszer egy héten, szemben az OECD-átlaggal, ami 17 százalék.

Magyarország a hatodik legrosszabb helyen végzett az alkoholfogyasztási mutatókat nézve. A 13 és 15 éves korosztály összesített adatai szerint nálunk a gyerekek 23 százaléka volt már részeg legalább kétszer életében. Az OECD-átlag 19 százalék, a legrosszabbul teljesítő Nagy-Britanniában a gyerekek 33, Dániában 31, Finnországban 28 százaléka rúgott már be.

Mexikóban, az Egyesült Államokban, Törökországban és Nagy-Britanniában kiemelkedően magas a kamaszkori terhességek mutatója. Az OECD-átlag szerint 15 terhesség jut ezer 15 és 19 év közötti lányra, ezzel szemben például az Egyesült Államokban csaknem ötven terhesség jut ezer ilyen korú lányra. Magyarország is az OECD-átlag fölött van: ezer magyar kamasz lányból 21 esik teherbe.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek