Budaházy egy év felfüggesztettet kapott

2009.09.16. 10:44 Módosítva: 2009.09.16. 14:06
Az államellenes szervezkedés miatt perbe fogott Budaházy György nem tagadta, hogy írásaiban a kormány elkergetésére biztatott.

Egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt Budaházy Györgyöt a Fővárosi Bíróság első fokon.

Budaházyt a tévészékház 2006. szeptemberi ostroma és a fővárosi zavargások után 2007 tavaszáig az interneten közzétett tizenhárom írása miatt vádolta meg az ügyészség. Ezekben a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására, alkotmányos nemzetgyűlés összehívására és forradalomra buzdított.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Budaházy az eljárás során nem tagadta le az írásokat, de azt hangoztatta, hogy nem bűnös, csak élt a véleményszabadság jogával.

A vádlott szerint az ügyészség részleteket ragadott ki az írásokból, és azokat úgy rakta össze, hogy megváltozott a jelentésük. Úgy látja, az elmúlt években a közhangulat egyre közelebb került a nézeteihez. Szerinte többen a nyilvánosság előtt is mondtak már olyanokat, hogy a vidéknek blokád alá kell venni Budapestet, ez alapján tucatjával lehetne embereket bíróság elé citálni.

Az ügyvéd bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott, mert álláspontja szerint Budaházy csupán élt a véleményszabadság jogával.  Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd szerint a bíróságoknak ebben a perben arról kell dönteniük, hogy hol húzódnak a közéleti-politikai viták, küzdelmek büntetőjogi határai.

Az eljárásban egyszer már született elsőfokú döntés, amely felmentő volt, ám azt a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte, és új elsőfokú eljárásra utasított.

Budaházyt három hónapja terrorcselekményekkel és országgyűlési képviselők elleni támadásokkal is meggyanúsították.