UD Zrt.-ügy: a mentelmi bizottság nem kap bizonyítékokat

2009.09.16. 15:43 Módosítva: 2009.09.16. 15:44
A mentelmi bizottság nem ismerhet meg bizonyító erejű iratokat a Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt érintő ügy kapcsán, hiszen így az érintettek már az eljárás megindítása előtt ismerhetnék a bizonyítékokat, mondta Futó Barnabás, az UD Zrt. vezetőinek jogi képviselője.

Az UD Zrt.-vel is kapcsolatos ügyben Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését még nyár elején kérte Kovács Tamás legfőbb ügyész.

Az MDF vezető politikusainak mentelmi jogát azért kellene felfüggeszteni, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség tovább folytathassa a jelenleg álló eljárást az UD Zrt.-t is érintő lehallgatási ügyben. A két politikus személyes adattal való visszaélésben és kényszerítésben lehet érintett.

Kedden az Országgyűlés mentelmi bizottsága két héttel elhalasztotta a döntést, mert a legfőbb ügyésztől további iratokat várnak, hogy megtudják, milyen alapon gyanúsítják a két politikust, különösen a kényszerítés ügyében. A mentelmi jog felfüggesztéséről a bizottság előterjesztése alapján egyébként a parlament dönt.

Futó Barnabás, az UD Zrt. vezetőinek jogi képviselője elmondta, hogy a bizottság semmiképp nem ismerhetne meg bizonyítékokat, mivel az egyik tag, Dávid Ibolya érintett az ügyben. A bizonyítékokat pedig a nyomozás érdekeinek jelentős sérelme nélkül nem lehetne átadni neki. A tényállásokra vonatkozó iratok is bizonyítéknak számítanak - tette hozzá az ügyvéd. Ráadásul a gyanú megalapozottsága kapcsán nincs is semmiféle döntési joga a mentelmi bizottságnak.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője annyit mondott, hogy "az ügyészség a mentelmi joggal kapcsolatos parlamenti döntésig nem kommentálja ezt az ügyet."

Így azt sem lehet tudni, hogy a legfőbb ügyész elküld-e bármilyen további iratot a mentelmi bizottságnak. Az ilyen ügyekben egyébként az ő feladata - amit már nyáron meg is tett - hogy a bizottsággal közli, hogy kinél és milyen ügyben kéri a mentelmi jog felfüggesztését.