Előítéletességért is feljelentették az edelényi polgármestert

2009.09.17. 09:22
Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak a laki és szendrőládi roma anyák, akikről az edelényi polgármester azt állította, hogy szándékosan károsítják magzataikat a dupla családi pótlékért. Bejelentésük szerint Molnár Oszkár kijelentése előítéletet gerjesztett a roma anyákkal szemben. Felhívják Molnár Oszkár figyelmét arra, hogy a sajátos nevelésű igényű gyermekek után nem is jár kiemelt családi pótlék.

Júniusban az edelényi önkormányzat ülésén Molnár Oszkár polgármester, fideszes országgyűlési képviselő azt állította, hogy a „többségében romák lakta” Lak és Szendrőlád terhes asszonyai gumikalapáccsal bántalmazzák magzataikat, és gyógyszereket szednek, hogy sérült gyermekeket hozzanak világra és dupla családi pótlékot kapjanak. A megrágalmazott laki és szendrőládi nők csütörtökön panasszal élnek az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A romák múlt hét pénteken a magyei főügyészségen feljelentést is tettek rágalmazásért a polgármester ellen.

Molnár Oszkár korábban azt közölte: ő is feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, és fenntartja állításait.

A roma szervezetek szerint Molnár Oszkár alaptalanul vádolta meg két település roma anyáit. Felhívják a polgármester figyelmét arra, hogy Magyarországon a sajátos nevelésű igényű (korábban enyhe értelmi fogyatékos) kategóriába tartozó gyermekek után nem jár kiemelt családi pótlék, így nyerészkedésre nem is lenne lehetősége az elkövetőknek. A feljelentés szerint a polgármester kijelentése előítéletet gerjesztett a szendrőládi és laki nőkkel szemben, akiknek azt kellene bizonyítaniuk ország-világ előtt, hogy nem károsították a magzataikat.

Az Európai Unió már hétszer hívta fel Magyarország figyelmét az irreálisan magas iskolai fogyatékos arányszámokra. A roma szervezetek és szülők súlyos küzdelmeket folytatnak a tömeges fogyatékossá nyilvánítások ellen, az oktatási esélyegyenlőségért, közölték az anyákat támogató roma szervezetek.