Felfüggesztett börtön a tévéostrom hat résztvevőjének

2009.09.17. 14:46
Három évvel az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a beszéd kiszivárgását követő zavargások hat gyanúsítottját.

Napra pontosan az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének harmadik évfordulóján megszületett az első fokú ítélet a beszédet követő napon kitört zavargások, a tévészékház ostroma miatt perbe fogott hat vádlott ellen.

mtvostrom itelet

A hivatalosan közérdekű üzem működésének megzavarásával, illetve három vádlottnál felfegyverkezve, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, a másik három vádlottnál lopás bűntette miatt a bíróság felfüggesztett börtönbüntetéseket szabott ki.

A csoportos erőszakban is vétkesnek talált három vádlott kétéves, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a másik három vádlott egyéves, három évre felfüggesztettet. Több vádlott előzetes mentesítést kapott, azaz nem lesz büntetett előéletű. Az ítéletet az ügyész és három vádlott elfogadta, két vádlott három nap gondolkodási időt kért, a hatodik vádlott fellebbezett, ügyében a másodfokú eljárás során születhet jogerős ítélet.

Gyurcsány Ferenc az MSZP 2006-os választási győzelmét követően a párt balatonőszödi frakciótanácskozásán mondott hosszabb beszédet, amiben elismerte, hogy kampányuk hazugságukra épült, az ország gazdasági helyzete az előző négy év szociális költekezései miatt tragikus, megszorító intézkedésekre lesz szükség. A beszédben trágárságok is voltak, a tüntetők közül jobboldali nacionalisták ezeket a fordulatokat külön is kifogásolták.

Szeptember 17-én, a beszéd nyilvánosságra kerülését követően spontán tüntetés kezdődött a Parlament előtt a Kossuth téren. Másnap folytatódott a demonstráció, a tüntetők előbb körbevonultak a fél városon, majd a tévészékházhoz vonultak, hogy beolvassák követeléseiket. Mivel ott ezt megtagadták, ostrom alá vették az épületet.

Megtámadták a székház védelmére kirendelt rendőröket, majd gyújtogattak, végül éjfél után behatoltak az épületbe, ahol kifosztották a büfét, megitták Rudi Zoltán tévéelnök viszkijét, és megrongálták az archívumot.