Bajnaival kampányolna az MSZP

2009.09.17. 11:55 Módosítva: 2009.09.17. 12:50
A lehető legkorábbi időpontra írja ki Sólyom László a választásokat, így kalkulálnak a szocialisták. Az MSZP egy háromrészes kampánnyal szeretne voksokat szerezni, vagy legalább bebizonyítani, hogy nem impotens. Hogy Bajnai miként vesz részt a kampányban, azt egyelőre nem tudni, de már készülnek forgatókönyvek arra az esetre is, ha nem akar miniszterelnök-jelölt lenni.

Megszültetett a szocialisták kampánystratégiája. A belső forgatókönyvek szerint szeptemberben startol a tavaszig tartó kampány, még ha egyelőre ez nem is látszik.

Az időszűkét és a mondanivaló hiányát a pártvezetés is érezhette, legalábbis Lendvai Ildikó pártelnök úgy jellemezte az MSZP és a választók viszonyát, hogy eddig senkinek nem sikerült azzal a szöveggel megfektetnie egy lányt, hogy rossz családból származik, csal, lop, és igazából impotens is, de azért szívesen ágyba vinné.

Háromrészes kampánnyal készülnek

A választási kampány első etapja a tervek szerint szeptembertől novemberig-decemberig tart, és a jelenlegi kormány tevékenységére fókuszál majd.

A második ütem decembertől januárig, februárig nyúlik, és egy elszámoló- és imázs kampány lesz. Magyarán végigveszik a ciklus fejlesztéseit (például autópálya, csatornarendszer), illetve elmagyarázzák, hogy miért kell ezekre baloldaliként büszkének lenni, továbbá megpróbálják tudatosítani, hogy egyáltalán mitől baloldali a párt politikája.

A harmadik menetben jön a kevés ígérettel megtűzdelt tulajdonképpeni választási kampány. (A szocialisták arra számítanak, hogy Sólyom László államfő a legkorábbi időpontra – valamikor márciusban – írja ki a választásokat.)

Általánosságok, mint pártprogram

A választási kampány alapját az a pártprogram adja, aminek egyelőre csak töredékei készültek el. Általánosságban három kérdésre fókuszál: a globalizáció kihívásaira, a társadalom kettészakadására és legfőképpen a fogyasztóvédelemre.

Ez utóbbi fogalom miatt lesz ez – a párt vezetőinek tervei szerint – a vörös segély programja, az MSZP ugyanis a kisemberek pártjaként egyfajta mankó szeretne lenni, amelyik megvédi a polgárokat a bankok, a munkáltatók, a közműcégek és az állam packázásaitól. Hogy ezeket az eszméket mennyire sikerül majd tartalommal kitölteni, arról csak találgatni lehet, annyi biztos, hogy a program első olvasatának körülbelül szeptember végére kellene elkészülni, hogy megvitathassa a tagság, és a civil szervezetek bizonyos köre.

Bajnaival megúszhatná a vezérkar

A másik kérdés az, miként lehet eladni a szocialista programot. Ennek technikai lebonyolítása egyszerűbb: a kampányért egyelőre (hivatalos kampányfőnök még nincs) Szigetvári Viktor miniszterelnöki kabinetfőnök felel a Szekeres Imre szocialista elnökhelyettes vezette választás-előkészítési bizottság tagjaként, a grémiumban hozzá tartoznak a marketing ügyek (megjelenések, hirdetések, stb.)

Úgy tudjuk, hogy Szigetvárival párban dolgozik majd Gyurkovics Tamás, aki elsősorban politikai beszédéríróként ismert, de a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs igazgatójaként is dolgozott. Utóbbi miatt sokan Bajnai Gordon embereként könyvelik el. Annyi bizonyos, hogy aktívan részt vállalat a Bajnai-stáb munkájában, amikor Bajnait hozta be miniszterelnökként az MSZP.

Az már fogósabb kérdés, hogy kinek az arcával adják el a kampányt. Tagadhatatlanul számos szocialista politikus szeretné, ha ez Bajnaival sikerülne, de a kormányfő a nyilvánosság előtt egyelőre konokul kitart amellett, hogy ő egy évre szerződött. (gaz, a vájt fülek úgy érzékelik, finomodott Bajnai stílusa, most már csak azt mondja, hogy a miniszterelnökséget vállalta egy évre.

És persze a Bajnait támogató MSZP-sek esetében az sem mellékes, hogyha Bajnai bejön miniszterelnök-jelöltnek, és sikerül vele együtt elérni az egyharmadot, akkor ez bebetonozhatja a jelenlegi status quót, azaz nem változik a pártvezetés.

Budapest meghátrált

Persze ez az okoskodás fordítva is megállja a helyét: ha Bajnai vállalja, hogy az MSZP arca legyen, akkor lesz annyi ereje a pártban, hogy teret nyisson a fiataloknak.

Csakhogy a miniszterelnök egyelőre hallgat, úgyhogy az MSZP-ben áthidaló elméletek születnek. Az egyik szerint a pártnak van elnöke, lesz listavezetője, és nyugodtan mondhatja azt, hogyha győz, akkor Bajnai Gordont javasolja majd miniszterelnöknek. Mivel választási diadalra vajmi kevés esélye van az MSZP-nek, így Bajnainak sem kellene saját magára rácáfolnia, illetve mégis részt vehetne a kampányban.

A korteshadjáratnak a szocialisták mindenestre békében futnak neki, legalábbis úgy tűnik, hogy végképp elmarad a decemberi kongresszusra tervezett, csak az elnökségre korlátozódó tisztújítás. Az ügyben az i-re a pontot egyébként Budapest tette fel, amikor Burány Sándor fővárosi elnök azt nyilatkozta, hogy amikor a fiatalok egy csoportja nyáron azt javasolta, hogy kérjen maga ellen bizalmi szavazást az országos elnökség, akkor kellett volna ezt a történetet lejátszani, de most már nincs sok értelme. Holott a tisztújítás élharcosa Budapest volt.