Kaszabnak nem mondták meg, hogy börtönt kap

2009.09.18. 15:01
Azért úszta meg a börtönt Kaszab Csaba, az MSZP jogerősen két évre ítélt kőbányai ex alpolgármestere, mert a bíró nem mondta meg neki kerekperec, hogy csak letöltendő szabadságvesztést kaphat.

Elölről kezdődik Kaszab Csaba pere, pedig a X. kerületi szocialisták egykori frakcióvezetőjét és alpolgármesterét már jogerősen ítéletben két éves börtönbüntetésre ítélték.

Az Index beszámolt róla, hogy a Fővárosi Bíróságon folyamatban van az új elsőfokú eljárás megindítása, az első tárgyalási napot ki is tűzték.

A Kaszab elleni eljárás pont négy éve kezdődött, amikor az MSZP befolyásos helyi emberét a kőbányai önkormányzatban látogatták meg az ügyészség emberei. A nyomozók házkutatást tartottak és magukkal vitték az alpolgármestert is, akit két év múlva elsőfokon, 2008-ban pedig másodfokon is elítéltek. A Kaszab mindkét fórumon két év letöltendő börtönt, négy év közügyektől való eltiltást, valamint több mint 4 millió forintos halmazati büntetést kapott.A jogerős ítélet ellenére azonban nem vonult börtönbe, hanem jogi képviselője útján fellebbviteli fórumokon sikeresen érvényteleníttette mind az másod-, mind az elsőfokú döntést.

A négyéves igazságszolgáltatási vargabetű rejtelmeiről a Fidesz helyi képviselője, Révész Máriusz írásbeli kérdést intézett a legfőbb ügyészhez. Kovács Tamás válaszában azt írta, hogy első lépésben a Legfelsőbb Bíróság azért semmisítette meg a jogerős ítéletet, mert annak meghozatalában egy „a törvény szerint kizárt bíró vett részt”.

A Fővárosi Bíróságon 2007-ben meghozott első elmarasztaló ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla semmisítette meg, mert Kaszab ügyvédje szerint a tárgyalás nélküli eljárás ülésén a bíró nem közölte külön a vádlottal, hogy büntetése biztosan letöltendő szabadságvesztés lesz. „Az elsőfokú nyilvános ülés kezdetén a bíróság részéről Kaszab Csaba vádlott megkapta azt a tájékoztatást, amely az adott külön eljárás (tárgyalásról lemondás) lefolytatásának törvényi

előfeltétele, azonban ... megállapítható, hogy a vádlott nem volt tisztában azzal a körülménnyel, hogy a cselekmény elkövetésekor hatályban levő törvények kizárták a kiszabandó szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését” – írta a legfőbb ügyész

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az Index kérdésére azt mondta, a bírósági szakaszban elkövetett hibákról a képviselői megkeresés után kizárólag a rendelkezésre álló bírósági anyagok szövege alapján válaszolt Kovács Tamás, a részletekről a bíróság tud információkat adni.

A Fővárosi Bíróság, ahol szerettük volna meg tudni, hogy mi volt a baj a bíróval, illetve hogy mit kellett volna tennie az elsőfokú eljárást bonyolító bírónak, azt a választ adta, hogy a hatályos rendelkezések miatt az ítélet indoklásáról nem adhatnak tájékoztatást.