Kétszáz roma kap helyet a közigazgatásban

2009.09.19. 12:27 Módosítva: 2009.09.19. 13:33
A kormány kétszáz diplomás cigány szakember felvételét kezdeményezi a központi és helyi közigazgatásba, jelentette be Bajnai Gordon. A fiataloknak pályázniuk kell, az állam segít nekik letenni a közigazgatási versenyvizsgát, és januártól kaphatnak munkát határozatlan idejű szerződéssel. A kormányfő azt üzente a romáknak, az ő felelősségük is, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Az elkövetkező tíz évben a magyar politika legfontosabb kérdése a romák intergrációja és felzárkóztatása lesz, a romák integrációja nélkül nincs fenntartható fejlődés Magyarországon, mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a cigány fiatalok szakkollégiumaként működő Romaversitas Alapítvány tanévnyitóján. Az állam jó példával jár elöl abban, hogy a maga eszközeivel támogatja a roma értelmiség megerősítését. Fontos cél, hogy a "nemrég letartóztatott magyar Ku-Klux-Klantól eljussunk a magyar Obamáig", mondta Bajnai Gordon.

A kormányfő a tanévnyitón jelentette be, hogy januártól 200 diplomás romának adnak helyet a regionális és helyi közgazgatásban. Erre a lehetőségre az érintettek októbertől pályázhatnak. A program nemcsak a frissen végzett diplomásoknak szól, hanem már munkatapasztalattal rendelkező roma szakemberek is pályázhatnak.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A pályázók minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy letegyék a közigazgatásba való bekerüléshez szükséges vizsgát, mondta Bajnai Gordon. A felvételt nyertekkel határozatlan idejű szerződést kötnek. Azt szeretnénk, mondta Bajnai, hogy a romák ne csak esélyegyenlőségi területen dolgozzanak a közigazgatásban, hanem lehetőleg minden szakterületen.

A cigány szakkollégium

A 12 éve működő Romaversitas Alapítvány a felsőoktatásban tanuló cigány fiataloknak nyújt ösztöndíjakat és szakkollégiumi segítséget. Idén 51 diák kezdi meg az évet a szakkollégiumban. A hallgatók között nemcsak romológiát vagy szociális munkás szakot végzők vannak, hanem jogi, orvosi és közgazdaságtudományi karra járó fiatalok is. A korábbi évfolyamban végzettek közül az egyik hallgató a Közép-Európai Egyetemen tanul tovább, egy másik diák pedig New Yorkban folytatja tanulmányait.

A tanévnyitón kiosztott sajtóanyag szerint a programot a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSzK) koordinálja. A program összesen 100 millió forintba kerül, amelyet európai uniós forrásból finanszíroznak. Szollár Domokos kormányszóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy a pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeget különítettek el. Az új munkahelynek további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van. Bajnai azt kérte a jelenlévőktől és minden romától, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel, mert az ő felelősségük is a cigányság integrációja és felemelkedése.

A tanévnyitón a roma hallgatók is kérdezhettek Bajnai Gordontól. Egyikük azt a kérdést tette fel, milyen védelmet kap a kétszáz kiválasztott, hogy ne díszcigányként mutogassák őket mindenhol. A kormányfő azt mondta: azt várja a munkahelyek vezetőitől, hogy álljanak ki a roma munkatársakért és segítsék beilleszkedésüket.

Elhangzott az a kérdés is, hogy a program a következő években is folytatódik-e. Bajnai azt mondta: kormánya mandátuma áprilisig szól, de azt szeretné, ha ezt a programot az elkövetkező években is folytatnák, mert "nagy ostobaság lenne visszafordulni ezen az úton".

b03

Bajnai beszélt arról is, hogy a romák társadalmi beilleszkedése érdekében folytatják a roma tanoda programot, amelyben 80-100 intézmény kap egyenként 15-20 millió forintos támogatást. Folytatódik a telepfelszámolás program is. Az 500 magyarországi telep közül százat szüntetnek meg mintegy 1 milliárd forintért. Mint Bajnai hangsúlyozta: nemcsak az épületeket kell felszámolni, hanem a telepi életformát is.

Az önkormányzatokra is kiterjesztik azt, hogy az uniós pályázatok elnyeréséhez esélyegyenlőségi tervet és felzárkoztató programot kell kidolgozniuk. Bár gyakran mondják azt, említette meg a kormányő, hogy ilyenek inkább csak papíron léteznek, azt mindenkinek tudnia kell, hogy az uniós pályázatok teljesülését öt évig ellenőrizhetik, és ha ezeket a terveket nem hajtották végre, a támogatást is vissza lehet venni. összesen 122 milliárd forintot fordítanak a leghátrányosabb kistérségek helyzetének javítására. Beszédes adat, hogy ezekben a magyar lakosság 10 százaléka, de a romák 30 százaléka él, mondta a kormányfő.