Félmilliárdos támogatás ügyében tesz feljelentést a Fidesz

2009.09.21. 17:04 Módosítva: 2009.09.21. 20:03
Letette az esküt a parlementben Juhász Gábor polgári titkosszolgálatrokat felügyelő tárca nélküli miniszter, aki egyeztetésre hívja korábbi kollégáit, a fideszes Demeter Ervint és Kövér Lászlót, illetve a szocialista Juhász Ferencet. A Fidesz a Legfőbb Ügyészséghez fordul a Magyarországi Leader Közhasznú Szervezetnek kifizetett 500 millió forintos vissza nem térítendő támogatás ügyében. A parlament elfogadta az új polgári törvénykönyvet. A hétfői parlamenti ülésen megjelent a Jobbik EP-képviselője, Morvai Krisztina is, aki felszólalhat majd a költségvetés általános vitájában.

Az Országgyűlés hétfőn 191 igen és 168 nem szavazat mellett elfogadta az új polgári törvénykönyvet (Ptk.). A jogszabályra az MSZP-frakció, hat SZDSZ-es képviselő és a fideszes Kubatov Gábor szavazott igennel, nem támogatta a törvény elfogadását a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ-es képviselők többsége és a volt MDF-es politikusok.

A szavazás előtt több érdemi módosító indítványt is elfogadtak, többek között azokat, amelyek kizárják az örökbe fogadók köréből a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket. Az eredeti tervekkel ellentétben a közjegyző sem bonthatja majd fel a közös megegyezéssel elfogadott válások esetében a házasságokat.

A mintegy 1200 paragrafusából álló Ptk. a legterjedelmesebb és legösszetettebb magyar jogszabály lett. Tervezett hatálybalépéséig, 2010. május 1-ig nyolc hónapja maradt a jogászoknak és az ország lakosságának, hogy felkészüljön a megváltozott szabályozásra. Bővebben>>>

Esküt tett az új titokminiszter

A hétfői, nem túl izgalmas parlamenti ülésnap elején letette az esküt Juhász Gábor polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, aki a magát az MSZP felépítésének szentelő Ficsor Ádám helyére kerül. Juhász Gábor egyeztetésre hívott három korábbi titokminisztert, Demeter Ervint (Fidesz), Kövér Lászlót (Fidesz) és Juhász Ferencet (MSZP), eddig kettőtől kapott választ.

Juhász Gábor később egy sajtótájékoztatón megismételte: a kecskeméti Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolán szerzettfőiskolai diplomája van és soha nem is állított mást. Az országgyűlés honlapján olvasható életrajzában ugyanakkor diplomás közgazdaként szerepel, holott szakdolgozatot nem adott le és nem államvizsgázott, így egyetemi diplomája sincs. Juhász ígéretet tett arra, hogy pontosítja az életrajzát.

Elődje, Ficsor Ádám neve hétfőn egész más összefüggésben merült fel egy interpellációban. A fideszes Font Sándor azt kérdezte Gráf József földművelésügyi minisztertől, hogyan kaphatott a válság közepén a Magyarországi Leader Közhasznú Szervezet 500 milliós vissza nem térítendő támogatást.

A civil szervezet 2008 decemberében nyújtott be egyedi kérelmet a minisztériumhoz, és 18 nappal ezután már támogatási szerződést is kötöttek vele kommunikációs kampányra, tanulmányokra, honlapra, rendezvényekre, projektmenedzsmentre. Érdekes, jegyezte meg Font Sándor, hogy a civil szervezet ugyanazon a kazári címen van bejegyezve mint a Ficsor Ádám volt titkosszolgálati miniszter által alapított Bal Egyenes Munkacsoport, mondta Font Sándor.

Gráf József azt mondta: a szervezet több kormányzati fejlesztési programban folytatott szervezési, képzési programokat már 2004 óta. A mostani projektje is fontos a válságkezeléshez, a mikrohitelek kihelyezéséhez, képzéshez átképzéshez, így egybevág a kormány válságkezelő programjával. Mint Gráf elmondta: a szervezet tevékenységéről 38 ezer oldalas dokumentációt adott le, amelynek kiértékelése még zajlik. Ha szabálytalanságokat követtek el, a pénzt vissza kell adniuk, mondta a miniszter. Font Sándor ezt nem fogadta el, és bejelentette: a Fidesz feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségnél az ügyben, mert gyanújuk szerint pénzlopás történt.

A fideszes Gruber Attila a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének eladását firtatta. Egy szeptember eleji számvevőszéki jelentés szerint az épület ellenértékéül 2008-ban befolyt 3,5 milliárd forintot az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kivonta a költségvetési körből és azt jogtalanul a saját letéti számlájára helyezte. A pénzt a vevő ráadásul három hónappal korábban kifizette, mint ahogy a vételárat a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács jóváhagyta volna. Gruber Attila azt kérdezte, a Külügyminisztérium miért zárta ki a pályázatból az épületet addig bérlő magyar vállalkozásokat. (A zárt pályázatra három céget hívtak meg, végül egy ciprusi bejegyzésű off-shore cégé lett az értékes, a moszkvai kormányzati negyedben álló épület.)

Szabó Vilmos a Külügyminisztérium államtitkára válaszában azt mondta: a külügy csak vagyonkezelője számos diplomáciai épületnek, ezek tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A magyar államnak Moszkvában három nagy ingatlana van, ezek közül kettő még a Szovjetunióval kötött nemzetközi szerződés alapján illeti meg a magyar államot. Az államtitkár több jogszabályt sorolt fel, amelyek alapján sem biztonsági szempontból, sem az ingatlan nemzetközi szerződésen alapuló jogállása miatt nem lehetséges magáncégeknek eladni az épületet. A magyar államot az ingatlan eladása miatt anyagi kár nem érte, mondta az államtitkár.

Etikai kódex és afganisztáni hosszabbítás

Többször is szóba került a hétfői ülésen a bankok etikai kódexe és a devizahitelesek védelme. A szocialista Tóbiás József szerint az összel törvénnyel kell rendezni a különböző hitelek (például a fogyasztói hitelek) helyzetét. Katona Tamás a Pénzügyminisztérium államtitkára azt monda: a fogyasztóvédelmi szabályokat kirejesztik a hitelezési gyakorlatra is, és ezek az előírások nem csak a bankokra vonatkoznak majd, de mindenkire, aki hitelközvetítéssel, -kihelyezéssel foglalkozik. A Török Zsolt (MSZP) által feladott labdára Katona Tamás azt mondhatta el, hogy folyamatban van egy olyan törvénymódosítás is, amely alapján a Péénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete magasabb bírságokkal tud fellépni a helyzetükkel tsiztességtelenül visszaélő bankokkal szemben.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn ismertette az Afganisztánban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport megbízatásának 2010. október 1-ig történő meghosszabbításáról szóló korábbi kormánydöntést. A tárcavezető nemzetközi közösség, ezen belül a magyar honvédség közös afganisztáni érdeke, hogy minél gyorsabban folyjon az újjáépítés, hiszen ha a terrorizmust nem sikerül felszámolni Afganisztánban, akkor az könnyen átterjedhet Közép-Ázsiára és Európára is.

Morvai Krisztina felszólalhat a parlamentben

A hétfői ülésen megjelent az országgyűlésben Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője, aki fel is szólalhat a jövő évi költségvetés általános vitájában. Az európai parlamenti képviselőknek eddig is törvény adta lehetőségük volt arra - és éltek is vele - , hogy az EU-s napirendi pontok illetve a költségvetés kapcsán részt vegyenek a parlamenti bizottságok munkájában és felszólaljanak a plenáris ülésen. Az Országgyűlés házbizottságának állásfoglalása szerint, függetlenül attól, hogy a Jobbik nem parlamenti párt, a képviselőit ugyanúgy megilleti a felszólalás lehetősége.

A Jobbik képviselői - Morvai Krisztina, Szegedi Csanád és Balczó Zoltán - háromszor két és fél percet beszélhetnek majd a 2010-es költségvetés általános vitájában. Ennyi időt kap mindegyik függetlennek számító EP képviselő. Morvai Krisztina elmondta: ő maga kedden az európai ügyekkel foglalkozó illetve a mezőgazdasági bizottság ülésén vesz rész, mint az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának tagja, és ezt a gyakorlatot rendszeressé fogják tenni.