Jövő héttől oltanak a H1N1 ellen

2009.09.21. 18:06 Módosítva: 2009.09.21. 18:37
Szeptember 29-én kezdik beadni az új influenza elleni védőoltást Magyarországon. Az országos tiszti főorvos reményei szerint hat hét alatt a lakosság jelentős része megkaphatja az oltást, amelynek beadása után két héttel alakul ki a védettség.

Három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat, először azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Kétmillió oltóanyagot szeptember 29-étől szállítanak ki, mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten.

Az első ütembe tartoznak azok a nők is, akik azt tervezik, hogy a következő néhány hónapban teherbe esnek. Itt egyéni mérlegelésre van szükség, jegyezte meg Falus.

A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be. A harmadik ütemben a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Falus Ferenc megjegyezte, hogy hat hónapos kor alatt a védőoltás nem adható be.

A tiszti főorvos szerint a három ütem nem válik majd el élesen egymástól, jó esély van arra, hogy az oltás döntő részét hat hét alatt le lehet bonyolítani. A járvány terjedésének érdemben úgy lehet gátat vetni, ha lakosság több mint fele védőoltásban részesül, tette hozzá.

Kétmillió oltóanyag kiszállítása szeptember 29-én kezdődik, és Falus Ferenc reményei szerint a László kórház ambulanciáján dolgozókat már aznap be tudják oltani. A hét második felében pedig az oltást megkezdik az ország más pontjain is. Az oltás beadását követően két héten belül a védettség teljesen kialakul, és egy évig tarthat, mondta.

Négymillió ampulla oltóanyag az állami készletből kerül ki, kétmilliót részben az egészségügyi szolgálatokon keresztül a vállalatok vehetnek meg, részben pedig patikai forgalomban lesz megvásárolható, tette hozzá.

A patikában megvásárolható oltóanyag ára kétezer forint alatt lesz.

Negatív lett a győri diákok mintája

Az előző héten minden nap egyre többen hiányoztak a győri Szabadhegyi Közoktatási Központból torokfájásra és egyéb náthás tünetekre panaszkodva. Három diáktól mintát vettek, azonban egyik esetben sem mutatták ki a H1N1 vírus okozta influenzát, közölte az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézet járványügyi osztályvezetője hétfőn.

Hétfőn újabb mintákat küldtek vizsgálatra, mert betegek még mindig vannak az oktatási intézményben, bár már jelentősen kevesebben. Az előző héten volt olyan nap, hogy csaknem százan hiányoztak, míg hétfőn csak huszonnyolc hiányzó volt.