Hamis vád miatt feljelentették Laborcot

2009.09.23. 13:07
A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója ellen hamis vád miatt tett feljelentést az UD Zrt. Laborc Sándor 2008-ban saját nevén kezdeményezett több eljárást a cég ellen, de a titkosszolgálati vezető feljelentései alapján indult nyomozások nagy részét már megszüntetették.

Hamis vádak miatt viszontpereli Laborc Sándort a 2008 őszén kirobbant politikai botránysorozat főszereplőjévé vált UD Zrt.

A biztonsági céget tavaly hónapokig figyeltette a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, és lehallgattatta négy UD-s vezető telefonbeszélgetéseit is. A rendőrség 2008 szeptember 10-én csapott le az UD Zrt. zuglói központjára, miután Laborc Sándor hat tételben törvénysértéssel gyanúsította meg a céget.

Laborc többek között államtitkok-sértés, és magántitkok jogosulatlan megismerése címén tett feljelentést, ráadásként pedig az azonnali intézkedést igénylő lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés gyanújával is vizsgálatot kért. A lőfegyverügyről azonban már a házkutatás során a helyszínen kiderült, hogy alaptalan.

A cég vezetői szerint a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján az NBH főigazgatója biztosan tudta, hogy nem használható lőfegyvereket, hanem csak néhány muzeális darabot tárolnak a székházban, mégis értesítette a rendőrséget, ahol Laborc információi alapján rendelték el a házkutatást megelőző fegyveres rajtaütést.

Futó Barnabás, a cég jogi képviselője az Indexnek elmondta, hogy a fegyverrel való visszaélés mellett időközben további három feljelentés is alaptalannak bizonyult, ezekben is megszűntették a nyomozást.

Az ügyvéd kijelentette, név szerint Laborc Sándor ellen indítványoztak hamis vád címén eljárást, hiszen a botrány miatt júliusban lemondott főigazgató is saját maga fordult a rendőrökhöz. Futó tudomása szerint a feljelentés a Budapesti Nyomozó ügyészségről átkerült a katonai Ügyészségre.