Letöltendő börtönt kapott egy OCÖ-vezető

2009.09.23. 16:21 Módosítva: 2009.09.23. 20:01
Csalásért és magánokirat-hamisításért első fokon 3 év 5 hónap börtönre ítélték Dancs Mihályt, az OCÖ elnökhelyettesét.

Első fokon három év öt hónapi letöltendő börtönbüntetésre ítélte a sátoraljaújhelyi városi bíróság Dancs Mihályt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettesét, a Roma Polgárjogi Alapítvány Borsod megyei elnökét, közölte a Borsod megyei bíróság szóvivője.

Dancs Mihály és két társa ügyében a Borsod megyei bíróság korábban az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, ezért az ügyet visszaadták az elsőfokú ítéletet hozó sátoraljaújhelyi városi bíróságnak.

A már megismételt eljárás során ismételten letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság az OCÖ-elnökhelyettest, aki korábban lemondott a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnökének tisztségéről.

A vád szerint társtettesként folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás miatt ítélték el az OCÖ elnökhelyettesét, két társára egy, illetve egy év két hónap felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

Dancs Mihályt az elsőfokú döntés után kiengedték az előzetes letartóztatásból, szabadlábon védekezhet a másodfokú eljárásban.

Vádemelési javaslat Kolompárék ügyében

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és kilenc társa ellen, akiket jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítanak. Az ügyészség a törvényes határidőben, 30 napon belül dönt a vádemelési javaslatról - közölte Kopasz Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezetője.

A vámnyomozók az ügyészség felügyelete mellett egy éve folytatnak nyomozást az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat elszámolásaival kapcsolatban a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezeténél, melynek Kolompár Orbán a vezetője.

Egy másik ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség 2008. decemberében, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen. A vád szerint a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet valótlan számlákkal igazolt egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból 7,2 millió forintot.

Ebben az ügyben a tárgyalás is ki volt tűzve, de az európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és három társa ellen indított büntetőpert, mert a gyanúsítottak közül ketten regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján a június 7-ei európai parlamenti választáson, ezért mentelmi joguk volt.