Bujdosó: Hatékony a magyar vakcina

2009.09.24. 20:47
Bujdosó László egy konferencián azt mondta, hogy hatékony a magyar vakcina, és biztos benne, hogy az OGYI-tól megkapja az engedélyt. A raktárakban már felhalmozták a készleteket, amelyeket az engedély kiadása után azonnal kiszállítanak.

Hatékony a magyar vakcina az új típusú influenzavírus ellen, mondta Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke csütörtökön egy konferencián Budapesten. Megerősítette, hogy a felnőtteknél a tesztek befejeződtek, és biztosak abban, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) az oltóanyag megkapja a forgalomba hozatali engedélyt.

A szakemberek valószínűsítik, hogy a jövő hét elején megkezdődhet a készítmény kiszállítása, a hét második felében pedig már oltásokat is beadhatnak. Az oltóanyagból az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) raktárában már készleteztek, a gyártás és a klinikai tesztek párhuzamosan folytak, tette hozzá Bujdosó.

A szakember az amerikai és a német kereskedelmi kamara által vállalatvezetőknek szervezett konferencián fontosnak nevezte, hogy minden vállalatnak legyen pandémiás terve, egyfajta forgatókönyve a helyi tömeges megbetegedések esetére, és lehetőség szerint a foglalkozás-egészségügyi szolgálaton keresztül biztosítaniuk kell dolgozóiknak a védőoltást. Hozzátette, hogy a cégeknek rendelési mennyiségtől függően lehetőségük lesz nagykereskedelmi áron beszerezni a vakcinát.

Mindenképpen fel kell készülni egy járványra, hiszen a legrosszabb becslések szerint 3,5 millióan lesznek betegek, a halálesetek száma elérheti a több ezret, a magyar gazdaság akár 1200 milliárd forintos veszteséggel is számolhat, mondta Bujdosó László.

A vírusellenes szerekről Bujdosó László annyit közölt, hogy ezek mennyisége államtitok, de több százezer adag rendelkezésre áll, és biztos, hogy ezekből a gyógyszerekből a kormány további készletezést nem tervez.

Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa előadásában arról beszélt, hogy az újinfluenza-járvány várhatóan 1-2 év alatt fog levonulni.

Magyarországon eddig ketten haltak meg új típusú influenza okozta megbetegedésben, az igazolt esetek száma 234. Csütörtökön jelentették be, hogy egy Dél-Dunántúlon élő, 34 éves fiatalember meghalt a vírus okozta vérzéses tüdőgyulladásban. A férfinél a betegségre utaló kórelőzmény nem volt, egészséges volt. Cikkünket itt olvashatja>>>