Harmadolnák a gyermekétkeztetés összegét

2009.09.24. 08:13 Módosítva: 2009.09.24. 08:23
A költségvetés tervezetében az intézményi gyermekétkeztetés normatíváját a harmadára csökkentették. Ferge Zsuzsa szociológus levélben tiltakozott az elképzelés ellen. Levele nem maradt visszhangtalanul, írja a Népszabadság. A kormány újra elkezdett számolni. Tárgyalások folynak arról is, hogy megváltoztassák-e a tervezetben lévő "egy család - egy segélyezett" elvet.

A Gyerekszegénység Elleni Nemzeti Program (GYENP) szociológusa, Ferge Zsuzsa levélben tiltakozott a költségvetési törvénytervezet számaiból kiolvasható kormányzati szándék ellen. E szerint ugyanis az ingyenes intézményi gyermekétkeztetés normatíváját - ez az óvodai és általános iskolai tanulók, valamint a fogyatékosok nappali intézményeinek étkezését tartalmazza - a harmadára csökkentenék - írja a Népszabadság. A 65 ezerről 22 500 forintra csökkenő normatívát az elképzelések szerint az önkormányzatok a saját költségvetésükből egészíthetnék ki.

Ferge Zsuzsa bírálja azt az elképzelést is, amely szerint január elsejével megszűnik a családi segélyezés. Az e jogcímen kapott összeg, állítja, "valamelyest enyhítette a gyerekszegénységet". A legújabb költségvetési módosító javaslat azonban bevezeti az "egy család egy ellátás" szabályt. Azaz: egy családban csak egyetlen ember kaphat segélyt.

A Népszabadság kormányzati forrásból úgy tudja, hogy az "egy család, egy munkanélküli-ellátás elvéről" még nem született végleges döntés. A minisztérium is becslésekre hagyatkozik, de adataik szerint 35 ezer családot érinthet a tervezett módosítás. Ezekben a családokban felmérhetetlen következményekkel járna, ha az egyik "kereső", vagyis rendelkezésre állási támogatást kapó szülő elveszítené az ellátási jogosultságát, vagyis 28 500 forintot - írja a lap.