Jelnyelven szólal fel egy siket képviselő a parlamentben

2009.09.24. 11:40
Először szólal fel hallássérült képviselő a magyar Országgyűlésben: kedden a fideszes Kósa Ádám európai parlamenti (EP) képviselő jelnyelven beszél majd.

Kósa Ádám fideszes képviselő a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat általános vitájában szólal majd fel kedden. A jelenlévő képviselőknek jeltolmácsok fordítják a beszédet. Az előterjesztés célja, hogy a magyar jelnyelvet "önálló, természetes" nyelvként ismerjék el.

Kósa Ádám a Fidesz-KDNP közös listájának 12. helyéről jutott az EP-be, és ezzel ő lett az első hallássérült képviselője a testületnek. A 34 esztendős képviselő 2005 óta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) és 2008 óta a Fogyatékossággal Élők Szövetsége Tanácsának (FESZT) elnöke.

kosa adam

A törvényjavaslat szerint hivatali ügyintézésékor is lehet majd használni a magyar jelnyelvet. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a vitában elmondta: az előterjesztés tartalmazza jelnyelv elismerését, a jelnyelv oktatásának és a jelnyelven történő oktatásnak, valamint a jelnyelvi tolmács-szolgáltatásnak a szabályait. A törvényjavaslat héten kezdődött vitáján már jelen volt Kósa Ádám, akinek jeltolmács fordította a felszólalásokat.