Vádemelési javaslat Kolompár Orbán ellen

2009.09.24. 08:49
Vádemelést javasol a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és kilenc társa ellen egy uniós foglalkoztatási pályázaton való visszaélés miatt. A roma vezető ellen egy másik ügyben októberre tűzték ki a tárgyalást.

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és kilenc társa ellen, akiket jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítanak. Az ügyészség a törvényes határidőben, 30 napon belül dönt a vádemelési javaslatról - közölte Kopasz Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezetője.

A vámnyomozók az ügyészség felügyelete mellett egy éve folytatnak nyomozást az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat elszámolásaival kapcsolatban a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezeténél, melynek Kolompár Orbán a vezetője.

A Magyar Hírlap felelveníti, hogy a majsai, keceli és málykúti roma szervezetek négy évvel ezelőtt 225 milió forint uniós támogatást igényeltek, amelyeből 140 milliót hívtak le. Kolompárék fiktív számlákkal igazolták az összeg elköltését.

Egy másik ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség 2008. decemberében, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen. A vád szerint a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet valótlan számlákkal igazolt egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból 7,2 millió forintot.

Ebben az ügyben a tárgyalás is ki volt tűzve, de az európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és három társa ellen indított büntetőpert, mert a gyanúsítottak közül ketten regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján a június 7-ei európai parlamenti választáson, s ezért mentelmi joguk volt. A per októberben kezdődik.

A Magyar Hírlap arról ír, hogy Kolompár helyettsét Dancs Mihályt kedden első fokon három év öt hónapi letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság. A cigány vezetőt az olaszliszkai bérlekásépítésekkel kapcsolatban csalásért és magánokirat-hamisításért ítélték el.