Zöld zászlóval tiltakoznak a kórházak

2009.09.24. 06:31 Módosítva: 2009.09.24. 07:09
Tiltakozó akciójuk első lépéseként zöld zászlót raknak ki ma a kórházak országszerte, hogy felhívják a figyelmet az egészségügy pénzhiányos helyzetére. A kórházvezetők szerint az év utolsó negyedévében 20 százalékkal csökkenő finanszírozásból szinte lehetetlen gazdálkodni. A pénzügyminiszter szerint a kórházak többet akarnak költeni, mint a válság előtt. A Fidesz akár a költségvetési hiánycél terhére adna pénzt a kórházvezetőknek.

Az akciósorozat lépéseiről múlt héten állapodtak meg a kórházi és klinikai szakmai szervezetek, miután eredménytelenül zárultak az egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalásaik. Eszerint előbb zöld zászlókkal, szalagokkal demonstrálnak és tájékoztató transzparenseket állítanak fel az intézményekben, később nem írnák alá az új finanszírozási szerződést. Ha ez sem vezet eredményre, éhségsztrájkba kezdenek az intézményvezetők, majd a legvégső esetben korlátoznák a betegellátást.

Az egyeztetéseken Székely Tamás tárcavezető 4,5 milliárd forintot ajánlott a kórházaknak, ám ők ezt elégtelennek ítélték, továbbra is 25,5 milliárd forintot kértek. Mivel a többletforrásokról két tárgyalási forduló után sem sikerült megállapodni, a kormány mégsem vezeti be október 1-jével a bázisfinanszírozást.

D  AS20090924010

A kórházvezetők szerint az év utolsó negyedévére jutó finanszírozásból szinte lehetetlen gazdálkodni. Októbertől a kórházaknak 18-20 százalékkal csökkenne a költségvetése. Ebből a pénzből már csak az alapvető feladataikat, a sürgős és súlyos eseteket tudják ellátni. A halasztható műtéteket eltolják, a várólisták tovább nőnek.

Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban azt mondta: a közintézmények tudomásul vették, hogy a válság idején nem költhetnek többet a tervezettnél, addig a magyar egészségügy több pénzt kíván elkölteni, mint a gazdasági krízist megelőzően.

Mivel az egészségügy a tervezettnél eddig többet költött, költségvetési előirányzata csaknem elfogyott, ezért az év hátralévő részében sokkal kevesebből kell gazdálkodnia - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Oszkó Péter szerint a jelenlegi finanszírozási rendszer arra ösztönzi a kórházakat, "hogy minél több ellátást mutassanak ki (...), és nem alakult ki az az együttműködési légkör, amelyben együtt beszéljük meg, hogyan lehet a rendelkezésre álló forrásokból gazdálkodni".

D  AS20090924001

Mikola István a Fidesz egészségpolitikusa azt kérte Székely Tamás egészségügyi minisztertől, hogy vegye át az egészségügy irányítását Oszkó Péter pénzügyminisztertől. A Fidesz szerint a kórházi szakmai vezetők által kért 25,5 milliárd forintot a számítástechnikai eszközök beszerzésére szánt 41 milliárd forint átcsoportosításával,az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetésével, vagy a 3,8 százalékos hiánycél "terhére" lehetne odaadni az ágazatnak. - mondta Mikola István.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz adott esetben vállalná-e a hiánycéltól való eltérést annak érdekében, hogy az egészségügy többletforráshoz jusson, Mikola István azt mondta: erre most nem tud válaszolni, hiszen "nem látnak tisztán" a költségvetésben, de nagyon sok pénz hiányzik.