Bencze fordulatot ígér a romagyilkosságok ügyében

2009.09.25. 10:31 Módosítva: 2009.09.25. 10:33
Az országos rendőrfőkapitány nyugodt, mert a hamarosan elkészülő vizsgálati eredmények a rendőrség teóriáját erősítik a romák elleni támadások ügyében.

A szakértők hétvégére ígérték az újabb DNS-vizsgálati és fegyverszakértői vélemények elkészítését a romák ellen elkövetett támadások ügyében, közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorában az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József azt mondta, hogy ezeknek a véleményeknek egyelőre a szóbeli részét ismerik. "Ettől még nyugodtabbak vagyunk" - tette hozzá. Meg kell várni, hogy ezeket leírják és a gyanúsítottak elé tárják. A főkapitány szerint ez újabb fordulatot hozhat az ügyben.

A műsorvezető kérdésére közölte: azért nyugodtak, mert az újabb vizsgálatok igazolják a rendőrség teóriáját.

A főkapitány egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyanúsítottak előzetes letartóztatását a bíróság kilencven nappal meghosszabbította.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni, belvárosi szórakozóhelyen.

470 volt határőr sorsa bizonytalan

Bencze József az ATV műsorában arra a sajtóhírre is reagált, amely szerint leépítések várhatóak a rendőrségnél. A főkapitány azt mondta, hogy a hír részben igaz, mert amikor a schengeni csatlakozás miatt megszűnt 1100 kilométer határszakasz őrizete és a határőrség integrálódott a rendőrségbe, akkor felajánlották, hogy mindenkinek munkát kínálnak, de nem mindenkinek ott, ahol korábban.

Akkor 1150 olyan volt határőr kapott beosztást a lakóhelye közelében, akinek a foglalkoztatását a munkaterhek máshol kívánták volna meg. Elmondta azt is: akkor a szakszervezetekkel abban állapodtak meg, hogy kétéves moratóriumot hirdetnek az ügyben, de közben kezdeményezéseket tettek az érintettek elhelyezésére.

Bencze József hozzátette, hogy az 1150 ember közül körülbelül 470-nek a sorsáról kell dönteni a napokban, a többiek már elhelyezkedtek.