Csak a bíróságon derülhet ki, miért lőtték le Bogdán Tibort Irakban

2009.09.25. 07:14
Fél évvel azután, hogy egy amerikai katona fegyverétől meghalt egy magyar férfi Irakban, még mindig nincs információ az eset körülményeiről.

A 36 éves nagyradai Bogdán Tibor a TOIFOR alkalmazásában, teherautósofőrként dolgozott az iraki Tádzsiban, amikor március 26-án halálos lövés érte az amerikai támaszponton. A feltételezett tettest, egy 25 éves amerikai katonát még a történtek napján őrizetbe vették.

A férfitől már korábban elvált felesége, egyetlen közös gyermekük édesanyja most azt mondta: a tragédia után fél évvel még senkitől sem kapott hivatalos magyarázatot a halálesetre. Magasfalvi Tünde hozzátette, kártérítést szintén senki nem ajánlott a gyermekük számára, ennek ellenére nem fogadott ügyvédet és nem is jelentett be ilyen igényt.

A család - a férfi testvérei - azonban másfél millió dolláros kártérítési igénnyel állt elő. A testvérek által felfogadott Bárándy György ügyvéd közölte, hogy amennyiben nyernek, a megítélt összeg a hatéves fiúé lesz, illetve letétben őrizhetik meg a pénz értékét a kisfiú felnőtté válásáig.

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül küldte el a levelet, amelyre egy amerikai ezredes válaszolt, felajánlva azt a lehetőséget, hogy a család részt vehet a gyanúsított hadbírósági tárgyalásán. Ennek költségeit teljes körűen fedezik. A tárgyalás időpontját azonban még nem közölték a védővel, akinek egyelőre arra kell válaszolnia, hogy a családból hányan utaznának el a bírósági eljárásra.

Bárándy György hozzátette: pontosan még az sem tisztázott, hogy az Amerikai Egyesült Államok hadseregével vagy az állammal szemben folyhat a kártérítési eljárás, amelyre csupán annyi választ kapott, hogy arra még visszatérnek. A haláleset körülményeire azonban ő sem kapott magyarázatot, megítélése szerint azért, mert ehhez az információhoz a bíróságon juthat a család.

Az amerikai erők április elején közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó márciusban történt lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót, állt az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét.

Bogdán Tibort április 21-én temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán.