Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Botrány lett az iskolában az árpádsávos sapkából

2009.09.28. 12:36 Módosítva: 2009.09.28. 13:03
Megtiltották egy diáknak Székesfehérváron, hogy olyan sapkában menjen iskolába, amely Nagy-Magyarország térképpel és árpád sávos zászlójellel volt díszítve. A szülő másik iskolába íratta a gyereket, az önkormányzat vizsgálatot indít.

Az üzenőfüzetben az igazgató és az osztályfőnök kérte az alsós, második osztályos gyerek szüleit, hogy ne viselje a sapkát az iskolában. Ez szeptember 21-én történt. Másnap a szülő másik iskolába íratta be a kisdiákot. "Azt írta az iskola, tiltott önkényuralmi jelképek voltak a gyerek sapkáján. A sapkát nem mi készítettük, Keszthelyen, a Festetics-kastélyban vettük" - mondta el a gyerek édesapja.

A Büntető Törvénykönyv szerint tiltott önkényuralmi jelkép a horogkereszt, a nyilaskereszt, az SS-jelvény, a sarló és kalapács,az ötágú vöröscsillag.

"Olyan jellegzetes jelképek voltak a sapkán, amelyek az utóbbi három évben politikai üzenetet hordoznak, az oktatási törvény pedig kimondja, hogy az iskola világnézetileg semleges hely. Sajnálom, hogy nem tapintatosabban, négyszemközt beszéltem a szülővel" - magyarázta a helyzetet Pokrovenszki László, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója.

A közgyűlés múlt csütörtöki ülésén a Jobbik önkormányzati képviselője tette szóvá a történeteket. Az iskola igazgatója pénteken vizsgálatot kért maga ellen az oktatásért felelős alpolgármesternél, amelyet a napokban kezdenek meg. Az iskolaigazgató ugyancsak tagja a közgyűlésnek. Az SZDSZ színeiben jutott be, augusztus 31-én lépett ki a pártból, a frakció öt másik tagjával együtt.