Egyre több rendőrt vernek meg

2009.09.29. 07:07
272 esetben támadtak intézkedő rendőrre az év első nyolc hónapjában, közülük 123-an meg is sérültek - írja a Népszabadság az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint tavaly összesen 389 embert ítéltek el rendőrök bántalmazásáért, ebből 72 esetben szabtak ki végrehajtandó szabadságvesztést, míg 203-an felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A többieket pénzbüntetéssel, közérdekű munkával sújtották.

Az utóbbi öt évben a rendőröket ért bántalmazások száma folyamatosan 329 és 360 között ingadozik, az esetek zömében ezek egy-két ütést, rúgást jelentenek, csak tizennégy esetben történt ennél súlyosabb sérülés, írja a Népszabadság. Zoltán Gábor, a Független Rendőr Szakszervezet budapesti elnöke a lap kérdésére elmondta, hogy figyelemmel kísérve kollégái ügyeit, megállapítható, hogy rendőrt verni bocsánatos bűn, és ezért többnyire csak a visszaesők kerülnek börtönbe.

A Borsod megyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztálya A börtön kapujában címmel tájékoztató füzetet adott ki, amelyet a napokban háromszáz településen osztják szét. Ebben felhívják a figyelmet a rendőrverés következményeire.

A Btk. augusztus 10-e óta szigorúbban bünteti a rendőrök elleni erőszakot, de a szakszervezet úgy véli, fontos lenne, hogy az elkövetők kilenc napon belül bíróság elé kerüljenek.