Influenzaoltás: kérdések és válaszok

2009.09.29. 13:22
Megkapta a forgalombahozatali engedélyt a felnőttek új influenza elleni oltása. Az ampullákat elkezdték kiszállítani az ÁNTSZ helyi intézeteihez, az oltások a jövő héten kezdődhetnek meg. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket az oltásról.

Halálos beteséget okoz az új influenza?

Nem. Az (A)H1N1 vírus az esetek túlnyomó többségében enyhe lefolyású betegséget idéz elő, amely alig különbözik az eddig ismert influenzától. A betegség fekvéssel, lázcsillapítással, sok folyadék fogyasztásával hamar kiheverhető. Nagyon ritkán okoz súlyos szövődményeket főként egészséges fiatal felnőttekben. A halálozási arány ezrelékekben mérhető. Magyarországon kb 2000 fertőzött lehet és ketten haltak meg.

Miért kell akkor oltani?

Az oltással meg lehet előzni, hogy a vírus terjedésének felgyorsulása esetén kiessen a munkából a lakosság jelentős része. Ha egyszerre sok ember nyomja az ágyat nem súlyos influenzával, az is komoly ellátási zavarokat, az egészségügyi kiadások emelkedését és gazdasági visszaesést okozhat, amely jóval nagyobb kiadással járhat, mint az oltás.

Mi a védőoltás lényege?

Védőoltáskor legyengített vagy elölt kórokozókat juttatnak a szervezetbe, amelyek megfelelő ellenanyag előállítására késztetik a szervezetet. Ha a szervezetbe később igazi kórokozók kerülnek, a szervezet hatékonyabban tudja a kórokozót ártalmatlanítani.

Mit tartalmaz az új influenza elleni vakcina?

A vakcina elölt, teljes (A)H1N1 vírust tartalmaz. Tudományosabban: a pandémiás influenza elleni monovalens vakcina embrionált tyúktojáson elszaporított influenza vírustörzsek tisztított és koncentrált, formaldehiddel inaktivált, alumíniumfoszfát gélhez adszorbeált szuszpenziója. A monovalens oltóanyag adagonként 6 mikrogramm A/California/07/2009-szerű NYMC-X-179A reasszortáns törzset tartalmaz.

Ha beadják a vakcinát, influenzás leszek?

Nem. Az elölt vírus nem tud influenzát okozni. Arra viszont alkalmas, hogy hatékony immunválaszt váltson ki a szervezetben.

Ha oltást kaptam, később biztosan nem leszek inflluenzás?

Nem. Elképzelhető, hogy bekövetkezik a fertőzés, de annak lefolyása sokkal enyhébb lesz.

Mennyi idő múlva alakul ki a védettség az oltás beadása után?

Az oltás beadása után két héttel alakul ki védettség.

Mennyi ideig ad védettséget a vakcina az új influenza ellen?

A vakcina a (A)H1N1 vírus ellen az ember élete végéig védettséget ad. Tudni kell azonban, hogy az influenzavírus nagyon gyorsan változik, így egy új változat ellen ez a védőoltás már nem véd.

Milyen mellékhatása lehet a vakcina beadásának?

Az oltás helye pirossá válhat, néhány napig érzékeny lehet. A klinikai vizsgálatokon ritkán előfordult, hogy hőemelkedést mértek az oltás beadása után, jelentkezhet fáradtságérzet, rossz közérzet, fejfájás, verítékezés. Tojásérzékenység, illetve a vakcina más összetevőivel (lásd fent) szembeni érzékenység esetén allergiás tünetek jelentkezhetnek. A hivatalos közlés szerint az oltás mellékhatásainak kockázata jóval kisebb, mint egy fertőzés szövődményeinek. Az orvosok egy része ugyanakkor kevésnek tartja az egy hónapos klinikai vizsgálatokon tesztelt 120 embert. Felvetik a kérdést, mi van, ha ritka mellékhatások csak minden ezredik embernél jelentkeznek, esetleg nem egy hónapon belül, hanem később. Szerintük kár kockáztatni a mellékhatásokat, hiszen a vírus az esetek döntőt többségében nem okoz súlyos betegséget.

Kit terhel a felelősség az esetleges mellékhatásokért?

A termékfelelősség a gyártót, a védőoltás szakszerű alkalmazásának felelőssége az oltó orvost terheli. A háziorvosok azt szeretnék, hogy a kockázatok és mellékhatások ismertetése után a beoltatandó személy is vállalná aláírásával a felelősséget a következményekért.

Beadható egymás után a szezonális és az új influenza elleni oltás?

Igen. Az orvos az egyiket a jobb karba, a másikat a bal karba adhatja. Mindkét oltás ajánlott a várandós nőknek.

Mikortól kaphatnak oltást a krónikus betegek és az ország működőképessége szempontjából nélkülözhetetlen munkahelyeken dolgozók?

Kedden kezdték meg az oltóanyagok kiszállítását az ÁNTSZ kerületi vagy kistérségi intézeteihez. Az ampullák legkorábban a hét végén jutnak el a háziorvosokhoz. Az oltások így a jövő héten, október 5-től kezdődhetnek.

Mi a teendő, ha kockázati csoportba tartozom? Várjak, hogy hív a háziorvos vagy jelentkezzek nála?

A háziorvosoknak kell felmérnie azt, hogy a körzetükben hány ember jogosult térítésmentes vakcinára. A háziorvosok a hozzájuk járó krónikus betegek egy részét ismerik. Ha olyan betegsége van, amelyről nem tud a háziorvos, vagy várandós, ezt jelezze neki.

Hogyan tudom meg, mikor kapok oltást?

A háziorvosoknak kell értesítenie a térítésmentes oltásra jogosult embereket az oltás időpontjáról. Tájékoztatót kell kifüggeszteni erről a rendelő ajtajára is. Az orvos a rendelési időn kívül adhat meg napokat és órákat, amikor a védőoltásokat beadja. Lehetőséget kell adnia előzetes időpont-egyeztetésre is.

Kik adhatják be az oltást?

A háziorvosok, az egészségügyi szakdolgozó és a foglalkozásegészségügyi orvosok.

A várandós nők milyen kockázattal számolhatnak?

A szigorú szakmai előírások miatt klinikai vizsgálatokat terhes nőkön nem végeztek, Az állatkísérletek nem mutattak magzatkárosító hatást. A nemzetközi szakirodalom egyetért abban, hogy egy influenzafertőzés összehasonlíthatatlanul nagyobb eséllyel károsíthatja a magzatot, mint az oltás. Az oltást csak a terhesség első trimeszterének vége után adják be.