Októbertől pályázhatnak a közigazgatási állásokra a roma diplomások

2009.09.29. 12:09
Október 1-től pályázhatnak az érintettek a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központnál (KSzK) arra kétszáz közigazgatási álláshelyre, amelyre kizárólag csak roma diplomásokat vesznek fel. A program költségeit uniós forrásból fedezik.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy a kormány támogató programmalsegíti a diplomás roma munkavállalókelhelyezkedését a közigazgatásban. Akkor úgy fogalmazott: ahhoz, hogy "a nemrég letartóztatott magyar Ku-Klux-Klantól" el lehessen jutni egy magyar Obamáig, sokkal erősebb roma értelmiségi elitre van szükség, olyanra, amely képes a romaintegrációt segíteni.

A kormányszóvivő iroda tájékoztatása szerint a diplomával rendelkező roma munkavállalóknak a kabinet egy olyan komplex, szakmai és anyagi segítséget nyújtó programot dolgozott ki, amely segíti őket a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való elhelyezkedésben.

A pályázók versenyvizsgára felkészítését és vizsgáztatását a KSzK végzi. A központ gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével.

A programban résztvevők elhelyezkedése érdekében már a felkészítéssel párhuzamosan, novemberben elkezdődik az igényfelmérés a közigazgatási intézményeknél. A résztvevők kiválasztására nyílt pályázatot ír ki a KSzK.

A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A program összköltsége 100 millió forint, amely magában foglalja egyebek mellett a résztvevők vizsgára felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit.

A pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, az új munkahelynek további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van.