Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Gyanúsított lett az OKM főosztályvezetője

2009.09.30. 15:39 Módosítva: 2009.09.30. 15:58
Büntetőügy lett a Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságokból, Borovszky Tímeát vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Nem tett vallomást.

Vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség Borovszky Tímeát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

"A Budapesti Nyomozó Ügyészség a mai napon gyanúsítottként hallgatta ki V-né dr. B. Tímeát, az OKM Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának főosztályvezetőjét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt" - áll a közleményben.

A gyanúsítás szerint az OKM hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására 45 millió forintot utalt át a HÖOK „Hallgatókért Alapítvány” részére. Az OKM részéről Borovszky Tímea tartotta a kapcsolatot az alapítvány képviselőjével.

"A gyanúsított hivatali helyzetével visszaélve 2007 őszén kezdeményezte az Alapítvány képviselőjénél, hogy az a támogatásra átutalt pénzből - pályázat nélkül, megbízási szerződés alapján - 5 millió forintot juttasson el a Romaversitas Alapítványnak" - tartalmazza a közlemény.

A nyomozó ügyészek szerint Borovszky 2008 tavaszán, hivatali helyzetével visszaélve, jogtalan előnyt kért egy munkatársa részére, oly módon, hogy arra kérte az alapítvány képviselőjét, hogy a támogatásra szánt összegből, titokban, 600 000 forintot adjon át.

A gyanúsított nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Az OKM már vizsgálta az ügyet

Az oktatási tárca márciusban feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főosztályvezetőt.

Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt az ügyben fél éve közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás.

A fegyelmi vizsgálat akkor megállapította, hogy "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A szabályszerűségi vizsgálatot követően a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott.

"Pitiáner összeg"

Borovszky Tímea az ügyről korábban újságíróknak azt mondta: a fegyelmi felelősségi vizsgálatból nem lehetett mást megállapítani, illetve más eljárást lefolytatni, mint amelyet Hiller István lefolytatott és megállapított.

Elmondta: a vizsgálat arra vonatkozott, hogy szavai szerint egy "pitiáner összeg" átadására kért-e valakit.

A napokban az oktatási tárca úgy tájékoztatott: megrovás fegyelmi büntetést és írásbeli figyelmeztetést kapott a minisztérium több munkatársa, miután lezárult a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának ellenőrzése.

A vizsgálat megállapította, hogy az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, emellett azonban a szakterület szervezettsége, iratkezelési eljárása és gyakorlata, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás és ezzel összefüggő ellenőrzés "számos hiányossággal terhelt".