Legkorábban november 1-től módosulhat a KRESZ

2009.09.30. 09:15
Csúszik a KRESZ módosítása, az új szabályok leghamarabb november elején léphetnek hatályba. A módosítás több a gyalogosok és a kerékpárosok védelmét szolgáló változtatást tartalmaz.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium korábban még úgy tervezte, hogy a közlekedési szabályok módosításai szeptember 1-én lépnek hatályba. Az MTI úgy tudja, az új KRESZ szabályok bevezetéséről még mindig tartanak az egyeztetések, a végleges változat néhány héten belül kerülhet a kormány elé, így viszont a hatálybalépés legkorábbi dátuma november 1. lehet. A közlekedési szabályok módosításának tervezete elérhető a közlekedési tárca honlapján, amely szintén szeptemberi határidőt tüntet fel a dokumentumon.

Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter egy héttel azt mondta: októberben kerülhet a KRESZ módosítása a kormány elé. A KRESZ szabályok mihamarabbi módosítását az is indokolja, hogy szeptember 1-től változott a polgárőrségről szóló törvény. A jogszabály szerint a polgárőr is megállíthat autósokat, például a rendőri intézkedést igénylő közúti közlekedési baleset helyszínén a közlekedés zavartalanságának biztosítása érdekében, valamint az óvodák és általános iskolák közvetlen közelében a gyerekek biztonságos átkelése érdekében.

A kormány célja alapvetően az új KRESZ szabályokkal a vétlen közlekedők, a kerékpárosok, a gyalogosok védelme, az előírások egységesítése, egyszerűsítése, a szabálykövető magatartás erősítése valamint egyes korszerű forgalomtechnikai megoldások bevezetése. Egészében nem változik a KRESZ, csupán a szabályok egy része.

A tervezet több a kerékpárosokra vonatkozó új szabályt is rögzít. Ilyen például, hogy kerékpárúton legfeljebb 30 kilométer/órás, gyalog- illetve kerékpárúton pedig 20 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnének. Növelheti a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságát, hogy a kanyarodó járművek vezetői számára elsőbbségadást ír elő a módosítás. A dokumentum lehetővé tenné a kerékpárutakon várakozó járművek elszállítását is.

A módosítás pontosítja a gyerekülés használatának szabályait: a 150 centiméternél alacsonyabb gyerekek ülését a biztonsági övhöz vagy annak bekötési pontjához kell csatolni.

A tervezet szigorúbban szabályozná a rendszámok láthatóságát is, meghatározza a quad fogalmát, és engedélyezné, hogy a különösen balesetveszélyes helyeken a jelenleginél nagyobb, fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők legyenek a közlekedési táblák. A módosítás több új közlekedési táblát is bevezetne, ilyen például a torlódás jelzésére szolgáló piros keretes háromszög.

A kormányszóvivő a napokban jelentette be, hogy október 1-től nem kell izzókészletet tartani a kocsiban és megszűnik az egészségügyi dobozok érvényességi ideje. Ezek azonban nincsenek összefüggésben a KRESZ módosításával, a döntést miniszteri rendelet tartalmazza.