Súlyos vásárhelyi vádak egy bíró ellen

2009.10.01. 15:17 Módosítva: 2009.10.01. 18:21
Hódmezővásárhely önkormányzata szerint a mindszenti beteg ügyében eljáró bíró súlyos bűncselekményeket követett el, ezért a Legfelsőbb Bíróság mellett a városvezetés is büntetőfeljelentést tett.

Az ügyről Lázár János, a város fideszes polgármestere számolt be. Elmondta: a kiemelt ügyeket - köztük az Erzsébet Kórházban 2007-ben elhunyt beteg ügyét - tárgyaló bírónő vélhetőleg okiratot hamisított, iratokat tüntetett el, ítéleteket manipulált. Szerinte ki kell derülnie, hogy e mögött korrupció vagy politikai megrendelés áll. A bűncselekményről egyébként a Legfelsőbb Bíróság írásban is tájékoztatta a várost.

Lázár János elmondta: az ügy rendkívül jelentős, hiszen 2007 húsvétján a kórházi átszervezés "első halálos áldozata" lett a mindszenti férfi. Az átszervezés miatt a beteget kórházról kórházra küldték, és a mentőben életét vesztette.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet az Erzsébet Kórházban azonnali vizsgálatot rendelt el, és elmarasztaló határozatot hozott, amelyről a polgármester szerint bebizonyosodott, hogy már a vizsgálat lefolytatása előtt megszületett.

Későn kapták meg az ítéletet

Az intézmény nem fogadta el a hárommillió forintos bírságot, hanem bírósági úton megtámadta. Majdnem egy évvel később, 2008 áprilisában hirdetett ítéletet a Fővárosi Bíróságon R. Andrea bíró, jóváhagyva a bírságot és alátámasztva a kórház felelősségét. Az írásbeli ítéletet azonban a város a harminc napos határidőn túl, csak 2009 márciusában – majdnem egy évvel később - kapta meg, azaz csak ezután tudott fellebbezni.

A polgármester jelzésére Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke vizsgálatot rendelt el. A bírónő - aki egyébként kiemelt, például a Gazdasági Versenyhivatallal kapcsolatos pereket tárgyalt - több tucatnyi ügyében tapasztaltak hasonló szabálytalanságokat, például más volt a kihirdetett, mint az írásba foglalt ítélet, és iratok tűntek el - idézte fel a vizsgálat eredményét Lázár János. Mindez azt jelenti, megalapozott a gyanú arra, hogy okirat-hamisítást és egyéb bűncselekményeket követett el a bíró - tette hozzá a polgármester.

A Legfelsőbb Bíróság mellett a hódmezővásárhelyi önkormányzat is büntetőfeljelentést tett a bírónő ellen, kérve, hogy a vizsgálat terjedjen ki arra, kinek az érdekében történt a szabálysértés- és bűncselekménygyanús eset.

Új eljárás indul

A kórházat elmarasztaló ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem alapján egyébként új eljárás indul a beteg halálával kapcsolatos felelősség kérdésében.

Lázár János hangsúlyozta: nemcsak politikai, hanem társadalmi kérdés is, hogy kiderüljön az igazság. "A kérdés számomra az, hogy (...) politikai megrendelésre történt mindez, vagy szimpla korrupcióról van szó?" Az ügy alapjaiban rendítheti meg az emberek igazságszolgáltatásba vetett hitét, ezért a motiváció kiderítése nélkülözhetetlen - hangsúlyozta a polgármester.

Felmerült a bíró egészségügyi alkalmatlansága

A Fővárosi Bíróság (FB) azt közölte, hogy a bíróság elnöke által elrendelt vizsgálatot követően a bíróság elnöke tett feljelentést.

Az FB közleménye tartalmazza azt is, hogy "az ügy hátterében korrupcióra, vagy politikai megrendelésre utaló adat semmilyen formában nem merült fel".

Felmerült viszont a volt bíró esetleges egészségügyi alkalmatlansága. Ezért sem került sor a határozott időre kinevezett bíró határozatlan idejűvé történő kinevezésének előterjesztésére - közölte az FB.