Rabolt fegyvereket használtak a romák ellen

2009.10.02. 14:02 Módosítva: 2009.10.02. 15:24
2008 elején egy besenyszögi családi házból rabolták el azokat a fegyvereket, amelyeket a romagyilkosságokban használtak, mondta a nyomozás állását összefoglaló tájékoztatóján a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója.

Egy besenyszögi rablásból származnak a romák elleni támadásoknál használt fegyverek - jelentette be Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója, mielőtt jutalmakat adtak át a bűncselekmény-sorozat felderítésében kiemelkedő munkát végző rendőröknek.

Az igazgató emlékeztetett rá: nyolc éles lőfegyvert foglaltak le a házkutatásokkor, ezek között voltak a bűncselekményeknél használtak is, amelyek közül hárommal emberéletet oltottak ki. Mint mondta, szakértői vélemény alapján a fegyvereket személyekhez tudják kötni.

A fegyverekről megállapítható, hogy egy 2008. március 7-én elkövetett besenyszögi rablásból származnak. Akkor négy, csuklyát viselő férfi erőszakkal behatolt egy besenyszögi család házába, és onnan különböző típusú vadászfegyvereket vittek el.

Összefoglalták a nyomozás állását

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy - 28 és 42 év közötti - Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni szórakozóhelyen. Petőfi Attila elmondta, hogy augusztus 11-én este kerültek az első olyan hiteles adatok, információk a rendőrség birtokába, amelyek ellenőrzése elvezetett a gyanúsítottakhoz.

Az elmúlt negyven napban olyan bizonyítékokat és szakértői véleményeket szereztek be, amelyek alapján a beismerő vallomástól függetlenül tudnak logikai következtetéseket levonni, közölte az NNI igazgatója. Valamennyi, az elkövetéssel gyanúsítható ember előzetes letartóztatásban van, a négy férfiból hármat gyanúsítanak emberöléssel, mondta. Két gyanúsítottat nyolc-nyolc, harmadik társukat két, negyedik társukat egy bűncselekménnyel gyanúsították meg, de - mint jelezte - ez még változhat.

A kilenc közül három helyszínen rögzítettek DNS-mintát, amely három gyanúsítottól származik. Lefoglaltak három autót, köztük az elkövetésnél használt kocsit is. A nyomozók lábnyomokat is rögzítettek, valamint lefoglaltak két mobiltelefont. Három olyan térképszelvényt is találtak, amely összefüggésbe hozható a bűncselekményekkel.

Hozzátette, hogy Cs. Istvánt valóban igazoltatták egyszer közúti ellenőrzés során, de elszámoltatása, az adatok ellenőrzése nem vezetett eredményre. Mindegyik gyanúsított - akik közül hárman voltak katonák, egyikük a határőrségnél szolgált - vallomást tett, mondta.

Az NNI kilenc bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket.