Tetemes végkielégítések a MÁV-nál is

2009.10.02. 07:34
Mintegy 110-120 millió forintot kaphatott távozásakor a MÁV két felső vezetője, egy harmadik társuk pedig kevesebb mint háromévi munkaviszony után mintegy százmillió forintot.

Nemcsak a BKV-nál, de a MÁV-nál is hatalmas összegeket fizettek ki az utóbbi időben egyes távozó vezetők végkielégítéseire. Fejenként mintegy 110-120 millió forintot kaphatott idei távozásakor a MÁV két felső vezetője, értesült a Magyar Nemzet vasúttársasági forrásokból. Szamos Alfonz, a vasúttársaság volt pályavasúti főigazgatója, aki általános üzletági vezérigazgató-helyettesként is dolgozott a MÁV-nál, harmincnyolc évi vasutas munkaviszony után 71 millió forintnyi végkielégítést kapott, amelyhez a lap információi szerint egyéb jogcímeken további ötvenmillió forintot kaphatott.

A Magyar Nemzet szerint Csontos Endre, a másik felső vezető szintén több évtizeden át dolgozott a MÁV-nál, az utolsó időkben forgalmi igazgatóként. Ő 67 milliós végkielégítést kapott, amelyhez ugyancsak mintegy ötvenmillió forint járt prémium és egyéb jogcímeken. A lap azt írja: így informátoruk számításai szerint az ő juttatása is 110-120 millió forint körül mozoghatott.

A két vezetőt emellett korkedvezményes öregségi nyugdíjba engedték. Ez annyiból érdekes, hogy ha elérték volna a nyugdíjkorhatárt, akkor a MÁV már jogszerűen egyetlen forintot sem fizethetett volna nekik végkielégítés címén, írta a Magyar Nemzet.

A harmadik vasutas, Sípos Sándor 2007. januárja óta dolgozott a vállalatnál, majd 2009. szeptemberében 100 millió forint körüli összeggel távozott. Vele eredetileg 2011-ig szóló menedzserszerződést kötöttek, amelyet közös megegyezéssel felbontottak, a hátralévő időszak bérét pedig kifizették neki, írja a lap.

Csütörtökön egy negyedik MÁV-vezetőről is kiderült, hogy jókora végkielégítést kapott: Kugler Flórián, aki 2002 és 2006 között volt a MÁV humánpolitikai vezérigazgató-helyettese több mint 67 millió forintot tehett zsebre távozásakor. 15,75 millió forintot arra az időszakra kapott, amikor már felmentették, normál végkielégítésként pedig 51,73 vihetett haza.